Nalezljive bolezni od A do Ž

Toksoplazmoza

Nalezljive bolezni od A do Ž

Toksoplazmoza je zoonoza, ki jo povzroča zajedavec Toxoplasma gondii. Končni gostitelj je mačka. Okužba človeka je lahko prirojena ali pridobljena po rojstvu. Razširjena je po vsem svetu.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Povzročitelj
Povzročitelj je parazit Toxoplasma gondii, iz roda trosovcev, je znotrajcelični zajedavec.

Način prenosa
Okužimo se:

  • Ko se dotikamo predmetov, ki so onesnaženi z izločki mačk. Toxoplasma gondii se prenese na naše roke, od tam pa v usta.
  • Če jemo premalo pečeno ali kuhano meso, ki je okuženo.
  • Če zaužijemo drugo hrano (zelenjavo, mleko ali vodo), ki so jo onesnažili mačji iztrebki.

Bolezen se ne prenaša med ljudmi. Z okužene matere, ki se okuži v času nosečnosti (akutna okužba), pa se lahko Toxoplasma gondii prenese na plod. Pride lahko do splava, mrtvorojenosti ali pa se rodi otrok z znaki prirojene toksoplazmoze. Okužba pred rojstvom lahko privede do trajnih posledic, kot so duševna prizadetost, krči in okvare vida.

Inkubacija in potek bolezni 
Večina okuženih nima nobenih težav in se počutijo zdrave, saj je njihov imunski sistem okužbo obvladal. Pri nekaterih pa se pojavijo zmerno povišana telesna temperatura, počutijo se utrujene, bolijo jih mišice in imajo povečane bezgavke. Bolezenski znaki so prisotni nekaj tednov in postopno izzvenijo. Zdravljenje z zdravili ni potrebno. Pri ljudeh, ki imajo oslabljen imunski sistem (npr. prejemajo kemoterapijo), pa bolezen lahko poteka precej težje in morajo prejemati zdravila

Dovzetnost 
Okuženost ljudi z zajedavcem je v različnih deželah sveta različna. S starostjo  število prekuženih oseb narašča. Oba spola sta enako prizadeta.

Zdravljenje
Zdravljenje toksoplazmoze pri bolniku z normalnim imunskim odzivom ni potrebno, razen če so prizadeti življenjsko pomembni organi ali če so simptomi zelo hudi in dolgotrajni. Pri imunsko oslabljenih osebah in akutni okužbi nosečnic pa se uporabljajo različna zdravila,  in kombinacije le teh.

Preprečevanje
Okužbo preprečujemo:

  • s pravilno toplotno obdelavo mesa ali z zamrzovanjem,
  • s pranjem sadja in zelenjave,
  • izogibamo se stikov z mačjimi iztrebki,
  • vrtnarimo z rokavicami,
  • potrebno je, da se mačji zaboji redno razkužujejo. Predvsem nosečnice se morajo izogibati stiku z mačjimi iztrebki. Pri delu na vrtu naj vselej uporabljajo rokavice, saj so iztrebki lahko prisotni tudi v zemlji. V Sloveniji nosečnice testiramo na toksoplazmozo. Nosečnice z akutno okužbo zdravimo z antibiotiki.
  • mačk ne smemo hraniti s slabo kuhanim mesom, bolj priporočljiva je konzervirana hrana, ki zanesljivo ne vsebuje zajedavcev.
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno