Nalezljive bolezni od A do Ž

Trihineloza

Nalezljive bolezni od A do Ž

Trihineloza je bolezen, ki nastane zaradi uživanja toplotno preslabo obdelanega mesa, ki je okuženo z zajedavcem, glisto lasnico.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Povzročitelj
Povzročitelj bolezni je Trihinella spiralis ali glista lasnica. Glista je valjaste oblike, samica je velika 3 – 4 mm, samec je za polovico krajši. Človek in žival se okužita z mesom, ki vsebuje ciste. Po zaužitju okuženega mesa, kisli želodčni sok raztopi ovojnico ciste in sprostijo se ličinke. Ličinke se prerinejo v tanko črevo, kjer dozorijo v odraslega parazita. Samci po oploditvi poginejo, samice pa v črevesju živijo okoli 6 tednov. Samice v tankem črevesju vsake pol ure izležejo eno živo ličinko. Ena samica izleže do 10.000 ličink. Ličinke s krvjo pridejo v različne organe in tkiva, najpogosteje pa v progaste mišice, kjer se trajno naselijo. V mišicah ličinke lahko živijo do konca življenja gostitelja (okužene živali ali človeka), obdane s poapnelo opno kot ciste. Ličinke se sprostijo, kadar jih z mesom zaužije drug gostitelj.

Izvor in način okužbe
Gozdne živali so lahko trajni vir okužbe domačih živali in neposredno in posredno tudi človeka. V gozdu se bolezen trajno vzdržuje. Zbolijo živali, ki se prehranjujejo z mesom. Zveri in mrhovinarji se okužijo drug od drugega. Domače živali se okužijo z kuhinjskimi odpadki ali z okuženimi glodavci. Izvor okužbe za človeka je v glavnem domači ali divji prašič in medved.
Človek se okuži z uživanjem slabo pečenega ali slabo kuhanega mesa oziroma z izdelki iz mesa, ki ni bilo veterinarsko pregledano.

Doba inkubacije
Prebavne težave se pojavijo v nekaj dneh po zaužitju okuženega mesa. Sistemski znaki bolezni pa se pojavijo 8 – 15 dni po zaužitju okuženega mesa oziroma najmanj po 5. in največ po 45. dneh.

Znaki bolezni
Večina okužb poteka brez zdravstvenih težav. Lahko pa pojavijo najprej prebavne težave, v drugem in tretjem tednu pa lahko zaradi razsoja ličink s krvjo nastanejo vnetne spremembe na srcu (najbolj pogost in najhujši zaplet bolezni, ki lahko privede do odpovedi srca), pljučih, možganih (prizadeti so le pri najhujši obliki bolezni), skeletnih mišicah (najpogosteje očesne mišice, žvekalke, jezik, sapnik, prepona, mišice tilnika, medrebrne mišice), jetrih. Bolečine v mišicah trajajo 5 tednov in več, prizadete mišice so pogosto otečene. Telesna temperatura v večernih urah naraste tudi do 40 st. C. Pogosto se pojavi oteklina vek, motnje vida, dvojni vid, občutljivost na svetlobo. Med boleznijo se na koži lahko pojavijo različni izpuščaji. Vročina po 3 do 4 tednih postopoma pade, bolečina v mišicah pa popustijo. Težave lahko trajajo tudi več mesecev. Napoved poteka bolezni je dobra, če ni prizadeto srce ali osrednje živčevje.

Zdravljenje
Priporoča se, da bolnik čim prej po zaužitju okuženega mesa obišče zdravnika, ki predpiše zdravljenje.

Preprečevanje

  • Redni veterinarsko-sanitarni nadzor klavnih živali in mesa.
  • Temeljito kuhanje in pečenje mesa, to je vsaj 71 st. C skozi celo debelino mesa (tudi ob kosteh) ali zamrzovanje mesa na temperaturi – 15 st C za 30 dni ali temperaturi – 25 st. C za 10 dni.
  • Prekajevanje, sušenje in soljenje ličink ne uniči!
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno