Nalezljive bolezni od A do Ž

Tularemija

Nalezljive bolezni od A do Ž

Je zoonoza, katere povzročitelj se prenaša iz živali na ljudi. V Sloveniji je redko prijavljena: v letih od 2004 do 2013 smo prejeli do štiri prijave letno oziroma desetletno povprečje je znašalo 1,3 prijave. Tudi v državah EU je bolezen redka, pogosteje se pojavlja pri (starejših) moških.

Zadnje posodobljeno: 10.02.2015
Objavljeno: 10.02.2015

Povzročitelj
Povzroča jo bakterija Francisella tularensis. Bakterija ima dve podvrsti Francisella tularensis subspecies tularensis (prej imenovana tip A) in subspecies holarctica ( prej tip B).

Inkubacijska doba
Prvi znaki bolezni se najpogosteje pojavijo 3 -5 dni po okužbi, poročajo tudi o pojavu od 1 do 21 dni po okužbi.

Način prenosa
Bakterija se prenaša z vbodom klopa, stikom z živaljo (zajci, kunci, voluharji, pižmovkami, bobri) ipd. redkeje z zaužitjem kontaminirane hrane in vode, inhalacijo aerosola, prahu, ki nastajata npr. med kmečkimi opravili kot košenjem trave, nakladanjem sena.  Okužba se pogosteje pojavlja pri nekaterih poklicih – lovcih, gozdarjih, kmetih, veterinarjih, pa tudi med ljudmi, ki se pogosto ukvarjajo z rekreacijo in opravili v naravi.

Dovzetnost za okužbo
Za okužbo so dovzetni vsi.

Simptomi in znaki bolezni
Potek bolezni je odvisen od vstopnega mesta bakterij, virulence povzročitelja ipd.  V 80% primerov se pojavi t.i. ulceroglandularna oblika bolezni, za katero je značilen nenaden začetek,  mrzlica, vročina, glavobol, redkeje kašelj, bolečine v mišicah in trebuhu, bruhanje in driska. Na mestu stika z okuženo živaljo se ponavadi pojavi izpuščaj oziroma boleča razjeda, ki se zazdravi z brazgotino ter povečane lokalne bezgavke. Možne so še druge oblike bolezni.

Kužnost
Med ljudmi se bolezen ne prenaša, bolnika ni potrebno osamiti.

Preprečevanje okužb
Okužbe preprečujemo z izogibanjem stikov s (poginulimi) živalmi oziroma uporabo zaščitne obleke in opreme pri rokovanju z njimi.
Del okužb lahko preprečimo z zaščito pred klopi z repelenti, izogibanjem predelov, kjer so klopi, s primernimi oblačili, s pravilnim odstranjevanjem prisesanih klopov.

Zajčja mrzlica

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno