Nalezljive bolezni od A do Ž

Vročica Q

Nalezljive bolezni od A do Ž

Vročica Q je po vsem svetu razširjena zoonoza. Z izrazom zoonoza označujemo nalezljive bolezni, ki se iz okužene živali lahko prenesejo na ljudi. Okužene so lahko domače in divje živali, še posebno drobnica in govedo, pa tudi mačke in psi.

Zadnje posodobljeno: 05.02.2015
Objavljeno: 05.02.2015

Povzročitelj
Povzročitelj vročice Q je bakterija Coxiella burnetii. Med živalmi bakterijo prenašajo klopi. Okužena žival je ponavadi brez znakov bolezni, ali pa so znaki zelo blagi. Živali še dolgo po okužbi izločajo bakterijo v okolico. Zelo kužni so iztrebki živali, mleko in v času kotenja posteljica. V prahu, slami, mleku in na živalskih kožah preživi bakterija več mesecev.

Način prenosa
Človek se okuži:

  • z neposrednim stikom z živaljo, ki izloča povzročitelja bolezni,
  • z vdihavanjem okuženega zraka,
  • s krvjo, okuženo volno ali senom,
  • s pitjem okuženega mleka.

Dovzetnost
Največ obolelih oseb je med tistimi, ki so poklicno izpostavljeni živalim, predvsem drobnici, npr. kmetje, delavci v klavnicah, mlekarnah, osebe, ki se ukvarjajo s predelavo kož, veterinarji, študenti veterine, dijaki veterinarskih šol. Za kronično obliko so dovzetnejši imunsko oslabljeni bolniki.

Inkubacija in potek bolezni
Čas od okužbe do pojava znakov bolezni (inkubacija) navadno traja 3 do 4 tedne. Redkokdaj okužba pri ljudeh poteka brez znakov bolezni, bolezen se lahko pojavi kot:

  • kratkotrajna vročinska bolezen, ki jo spremlja glavobol, izrazito slabo počutje in bolečine po mišicah, včasih tudi suh kašelj,
  • pljučnica, ki se prične z močnim glavobolom, mrzlico, bolečinami v mišicah in sklepih, suhim kašljem, pri polovici bolnikov se povečata vranica in jetra,
  • kronična okužba, ki poteka kot vnetje srčne mišice, pogosto tudi jeter, ali kot dolgotrajno povišana telesna temperatura. Težave se pojavijo šele po nekaj mesecih ali celo več letih po okužbi.

Zdravljenje
Kratkotrajna vročinska bolezen se pozdravi sama. Pri pljučnici in kronični okužbi je po navodilu zdravnika potrebno jemati antibiotik.

Preprečevanje
Okužbo preprečujemo:

  • z obvezno pasterizacijo ali prekuhavanjem mleka,
  • s higienskimi postopki pri delu z živino (izogibanje kontaktu z živalskimi izločki in pri kotenju s posteljico, redno higiensko vzdrževanje in prezračevanje hlevov, priporočljivo je, da se ob kotenju uničijo vsi odpadki in razkuži hlev).
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno