Mediji

Obravnava izbruha noroviroze v Ilirski Bistrici

Mediji

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnim laboratorijem za zrak, okolje in hrano (NLZOH) zaključil preiskavo izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici. Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha Norovirus GI/GII. Preiskava je pokazala, da vir okužb niso živila, temveč gre najverjetneje za kontaktni prenos preko embalaže.

Zadnje posodobljeno: 13.01.2022
Objavljeno: 13.01.2022

V času med 25. in 30. decembrom 2021 je bil v Ilirski Bistrici zaznan izbruh nalezljive bolezni. Z znaki akutnega gastroenterokolitisa je zbolelo 123 oseb. Pri večini obolelih je okužbo spremljalo bruhanje in vodena driska, pri nekaterih tudi povišana temperatura. Navajali so tudi slabost in bolečine v trebuhu. Pri devetih vzorcih blata obolelih občanov je bil kot povzročitelj izoliran Norovirus GI/GII. V enem vzorcu blata je bil izoliran Bacillus cereus.

Izvedeni ukrepi ob izbruhu nalezljive bolezni so obsegali: epidemiološko poizvedovanje, odvzem brisov na snažnost rok mesarja in opreme v mesnici, zdravniški pregled zaposlenih v mesnici, odvzem vzorca sumljivega živila pri oboleli osebi, odvzem vzorcev blata pri nekaterih obolelih, izveden je bil izreden nadzor pristojne inšpekcije službe v mesnici.

 

Rezultati  preiskave

Izpostavljeno je bilo 139 oseb, 3 osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedli in niso imeli prebavnih težav. 13 oseb je navedlo, da so jedle tatarski biftek iz navedene mesnice in niso imeli prebavnih težav. 12 oseb pa je navedlo, da niso jedli nobenega sumljivega živila, zboleli pa so dan ali dva za ostalimi. Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil.

Iz Poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila (tatarski biftek), je razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno preko embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila).

Izključena ni tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah – poslovni zaključki leta, prednovoletne prireditve. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike.

Predlagan je bil poostren higienski režim v mesnici, v kateri so občani kupili živila, ki je bil izveden pred ponovnim odprtjem trgovine.  Nove okužbe kasneje niso bile prijavljene.

Več splošnih informacij o okužbah z norovirusi je na voljo na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno