Mediji

Okužbe z virusom mpox (opičje koze) v Sloveniji

Mediji

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja beležijo več primerov okužb z virusom mpox, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v Centralni in Zahodni Afriki. Primeri okužbe z virusom mpox so bil potrjeni tudi v Sloveniji. Virus, ki povzroča mpox, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. Te smo s pomočjo globalne kampanje cepljenja uspeli izkoreniniti.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 26.09.2022
Objavljeno: 26.09.2022

Virus, ki povzroča mpox, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. Te smo s pomočjo globalne kampanje cepljenja uspeli izkoreniniti.

Navodila za okužene in izpostavljene osebe

 

26. 9. 2022

V Sloveniji smo med našim prebivalstvom do danes zabeležili 47 potrjenih primerov okužb z virusom mpox.

21. 9. 2022

V Sloveniji smo med našim prebivalstvom do danes zabeležili 46 potrjenih primerov okužb z virusom mpox.

11. 8. 2022

V Sloveniji smo med našim prebivalstvom do danes zabeležili 43 potrjenih primerov okužb z virusom mpox.


9. 8. 2022

V Sloveniji smo med našim prebivalstvom do danes zabeležili 41 potrjenih primerov okužb z virusom mpox. Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine (Španija, Italija, BIH), dobra tretjina se je okužila v Sloveniji, za ostale pa kraja okužbe ni bilo mogoče opredeliti. Pri vseh primerih je bila opravljena epidemiološka poizvedba.


24. 5. 2022

V Sloveniji je bil potrjen prvi primer okužbe z virusom mpox pri moškem, ki je pripotoval iz Španije. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v tesnem sodelovanju s kliničnimi zdravniki izvedel epidemiološko poizvedovanje in podal navodila za obveščanje potencialnih tesnih stikov.

19. 5. 2022

Virus mpox se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku.

opičje koze

V skupkih primerov, ki se trenutno pojavljajo v nekaterih evropskih državah, pa ne gre za uvožene primere, kar je nenavadno, pač pa največkrat za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Klinični potek mpox je običajno blag. Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Pri nedavno odkritih potrjenih primerih, poročajo o pojavu izpuščajev na področju genitalij. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade. Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

Večina zbolelih ozdravi v nekaj tednih. Tveganje za težji potek bolezni je večje pri majhnih otrocih, nosečnicah in imunsko oslabljenih osebah. Smrtnost pri zahodnoafriškem sevu, ki je bil doslej odkrit v primerih, o katerih so poročali v Evropi, je manj kot 1 %.

Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev. V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom mpox se posvetujte z zdravnikom.

Za stroko

Za stroko

Na tem mestu so zbrane vse informacije o mpox za strokovno javnost.

Gradiva

Gradiva

Gradiva o opičjih kozah.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno