Nalezljive bolezni

Prvi izsledki preiskave primerov salmoneloze v Sloveniji

Nalezljive bolezni

Danes, 23. 11. 2022, so bila na novinarski konferenci pristojnih služb predstavljena do sedaj znana dejstva in informacije ter nadaljnje aktivnosti.

Zadnje posodobljeno: 23.11.2022
Objavljeno: 23.11.2022

Sanja Vuzem, dr. med., spec. (NIJZ), je danes pojasnila, da so bile regijske epidemiološke službe v začetku tega tedna obveščene o kopičenju primerov salmoneloz v murskosoboški regiji. Bolniki so v preteklem tednu poiskali pomoč zaradi prebavnih težav (driska, bruhanje, povišana telesna temperatura, oslabelost). Pri nekaterih je bila potrebna hospitalizacija.

Dodatno so o primerih v istem obdobju poročali iz območnih enot NIJZ Ravne na Koroškem in Celje.

Do današnjega dne do 12. ure smo zabeležili 19 primerov okužb s salmonelo, pri čemer so potrdili dve okužbi pri osebah iz Osrednjeslovenske regije in jih obravnava Območna enota Ljubljana. Starost obolelih se giblje med 5 in 71 let, delež moških in žensk je enak. Po dosedanjih podatkih je bilo hospitaliziranih 8 bolnikov, ostali so bili obravnavani ambulantno ali v sklopu dnevnih bolnišnic.

Epidemiološka poizvedovanja pri obolelih so pokazala, da primeri med seboj po večini niso povezani (družine, sorodniki), kar nakazuje na možen skupni izvor okužbe, ki je širše dostopen.

Pri večini primerov je pri poizvedovanju o možnem viru okužbe izstopala verjetnost uživanja enakega živila (tatarski biftek) v obdobju martinovanj. Nedolgo zatem (1-3 dni kasneje) so se pri primerih pojavile prebavne težave. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem primerno toplotno ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik oziroma okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Regijski epidemiologi so ob postavitvi suma na okužbo z živilom nemudoma obvestili območne enote Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Glede na potek dogodkov in analizo podatkov je epidemiološka služba naročila podrobnejšo mikrobiološko analizo genetskega zapisa pozitivnih vzorcev.

Ob bližajočih praznikih je pomembno, da s hrano ravnamo varno in s preventivo poskrbimo za preprečevanje možnosti okužbe.

Preprečevanje bolezni

  • Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.
  • Potrebno je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato uporabljamo poseben pribor za obdelavo surovega mesa,
  • Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 °C. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
  • Skrbimo za dobro osebno higieno –umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino; oziroma pred in med pripravo hrane, pred jedjo itd.

Akutna okužba s salmonelo načeloma ne predstavlja dolgotrajnejšega tveganja za zdravje obolelega in se razreši s simptomatskim zdravljenjem. Tudi smrtni primeri so zelo redki.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno