Nalezljive bolezni

Sezona klopov pred vrati – pravočasno se zaščitimo pred klopi

Nalezljive bolezni

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki je v Sloveniji endemična. Bolezen ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravi. Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME v Evropi in na svetu.

Zadnje posodobljeno: 07.03.2019
Objavljeno: 07.03.2019

Virus KME se na človeka najpogosteje prenese z vbodom okuženega klopa. Do prenosa okužbe lahko pride že v nekaj minutah po vbodu klopa. Virus KME se lahko prenaša tudi z uživanjem nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov, narejenih iz mleka kužne živine.

KME najučinkoviteje preprečujemo s cepljenjem. V Sloveniji cepljenje priporočamo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na območju, kjer se bolezen pojavlja. Cepljenje poteka v ambulantah za cepljenje na vseh območnih enotah NIJZ in pri izbranih zdravnikih.

Osnovno cepljenje obsega 3 odmerke cepiva, drugi odmerek sledi prvemu običajno po 1 mesecu, tretji pa nato 5 – 12 mesecev po drugem odmerku. Kasneje so za vzdrževanje optimalne zaščite potrebni obnovitveni odmerki, prvi po 3 letih, vsi naslednji pa na vsakih 5 let. Starejšim priporočamo obnovitvene odmerke na vsaka 3 leta.

Ker je sezona klopov pred vrati, bi vas želeli spomniti, da je Ambulanta Območne enote Kranj NIJZ z uveljavitvijo Splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR) v maju 2018 prenehala z vabljenjem cepljenih oseb na ponovne odmerke cepiva. Zato vas želimo opomniti, da ste sami pozorni na potrebne razmike med odmerki in se na cepljenje pravočasno naročite. Če potrebujete pomoč, nas pokličite in bomo skupaj ugotovili, kdaj je pravi čas za naslednji odmerek. Za naročanje ali informacije o cepljenju lahko pokličete vsak delovnik med 8.00 in 12.00 uro na tel. št. 04 20 17 166.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno