Nalezljive bolezni

Sredi izbruhov ošpic po Evropi se je delež cepljenih proti ošpicam povečal

Nalezljive bolezni

V obdobju med januarjem 2018 in majem 2019 je 49 od 53 držav evropske regije skupaj poročalo o več kot 160.000 primerih ošpic in več kot 100 primerih z ošpicami povezanih smrti.

Zadnje posodobljeno: 16.07.2019
Objavljeno: 16.07.2019

 


V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je bila v 2018 dosežena 91-odstotna precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam. S tem je bila že drugo leto zapored dosežena rekordna precepljenosti v regiji po podatkih SZO in UNICEF, ki so danes objavili svoje ocene nacionalnih precepljenosti. To je dobrodošel znak, da vse večje število staršev izbira cepljenje kot najbolj varen način, da zaščitijo svoje otroke pred resnimi boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Eden od motivov za povečano precepljenost je ponovno pojavljanje ošpic v regiji in v globalnem merilu zadnji dve leti. V obdobju med januarjem 2018 in majem 2019 je 49 od 53 držav regije skupaj poročalo o več kot 160.000 primerih ošpic in več kot 100 primerih z ošpicami povezanih smrti. Velik porast primerov v primerjavi s prejšnjimi leti je opomnik, da gre za resno bolezen, ki je zelo nalezljiva in predstavlja zdravstveno tveganje za vse otroke in odrasle, ki so dovzetni za ošpice, ne glede na to, kje živijo.

Dolgoročne obveze

Ponovni pojav ošpic v evropski regiji je posledica vse več za ošpice dovzetnih posameznikov v skupnostih in državah s prenizko precepljenostjo. Ker so ošpice izjemno nalezljive, se bodo v regiji še naprej pojavljali izbruhi ošpic, dokler ne bodo doseženi pogoji za eliminacijo (odpravo) bolezni, to je 95 odstotna precepljenost v vsaki skupnosti in v vsaki državi.

Regionalna pisarna SZO bo nadaljevala z delom v vseh državah regije, da se odzove na izbruhe ošpic in izboljša precepljenost in sisteme za spremljanje bolezni v skladu s strategijami za eliminacijo (odprava) ošpic in rdečk, kot je načrtovano v Evropskem akcijskem načrtu cepljenja 2015-2020 (EVAP), ki ga je podprlo vseh 53 držav članic.

Stanje v Sloveniji

V Sloveniji v letu 2019 smo zaenkrat zabeležili 19 primerov ošpic, večinoma gre za vnesene primere iz držav, kjer potekajo izbruhi ošpic in z njimi povezane primere. Precepljenost otrok proti ošpicam v Sloveniji je relativno visoka, vendar je v zadnjih letih pod priporočljivo mejo 95 %. Zato svetujemo vsem, ki potujejo na območja z izbruhi ošpic, da preverijo ali so ustrezno zaščiteni proti ošpicam. Več o tem si lahko preberete na: Ošpice – nasveti pred potovanjem | Nijz (enki.si)


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno