Nenalezljive bolezni

NIJZ bo sodeloval v evropskem projektu JA Prevent NCD

Nenalezljive bolezni

Slovenija oziroma Nacionalni inštitut za javno zdravje ter več kot 20 držav članic EU, vključno z Islandijo in Ukrajino, bo sodeloval v evropskem projektu (Skupni ukrep za preprečevanje raka in drugih nenalezljivih bolezni) s krajšavo JA Prevent NCD, ki ga bo koordinirala Norveška.

Zadnje posodobljeno: 10.07.2023
Objavljeno: 10.07.2023

Projekt/skupni ukrep JA Prevent NCD bo financiran z več kot 75 milijoni evrov in bo trajal štiri leta. Uradno se bo začel januarja 2024, februarja pa bo sledil uvodni sestanek v Oslu na Norveškem.

Sodelujočim državam bo omogočal dejanski vpliv na razvoj politik javnega zdravja v EU in krepitev sodelovanja v EU regiji.

Slovenija bo sodelovala pri večini nalog, vodila bo delo na področju trajnosti (delovni paket 4: Sustainability) ter so-vodila naloge pri delu na področju zdravja v vseh politikah (delovni paket 9: Health in all policies) in regulacijah ter obdavčevanju (delovni paket 5: Regulation and taxation). Na delovnem paketu 8 (Monitoring), bo pod okriljem NIJZ sodelovala tudi Fakulteta za šport, Univerze v Ljubljani.

Cilj skupnega ukrepa je podpreti strategije in politike, namenjene zmanjšanju bremena raka in drugih nenalezljivih bolezni. Rak in druge nenalezljive bolezni predstavljajo velik delež celotnega bremena bolezni v Evropi in velik del tega bremena bolezni je mogoče preprečiti.

Cilji skupnega ukrepa so:

• Izboljšati skupne zmogljivosti držav članic za načrtovanje in izvajanje politik in dejavnosti za preprečevanje raka in drugih nenalezljivih bolezni na nacionalni, regionalni in lokalni ravni.
• Izboljšati podatke in sistem spremljanja raka in drugih nenalezljivih bolezni ter njihovih skupnih dejavnikov tveganja.
• Prispevati k zmanjšanju družbenih neenakosti pri raku in drugih nenalezljivih boleznih.
• Sodelovati in podpirati ključne akterje na področju preprečevanja raka in nenalezljivih bolezni, vključno s političnimi odločevalci na vseh ravneh; vlade, organizacijami civilne družbe, strokovnjaki, splošno populacijo in skupinami bolnikov, da bi olajšali sodelovanje in skupna prizadevanja.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno