Območna enota Celje

Akcija otrok za srečno in varno vožnjo

Območna enota Celje

V akciji Otroci za varnost v prometu so najmlajši letos v novembru, mesecu preprečevanja zasvojenosti, prispevali svoja sporočila, v katerih razmišljajo o treznosti v prometu in vožnji brez alkohola. Skupaj s policisti so v nekaterih vrtcih in šolah izvedli tudi ulično akcijo.

Zadnje posodobljeno: 24.11.2022
Objavljeno: 24.11.2022

Na Celjskem je v letošnji akciji sodelovalo 15 OŠ in vrtcev (OŠ Dramlje, OŠ Vitanje, OŠ Blaža Kocena Ponikva, Enota Ponikva Vrtca Šentjur, POŠ Loka pri Žusmu, POŠ Sveti Štefan, II. OŠ Celje, POŠ Šentvid pri Grobelnem, POŠ Trje, OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Blagovna, OŠ Prebold, Vrtec Ringaraja pri OŠ Artiče, OŠ Dobje, OŠ Tržišče) in 22 mentorjev. Otroci so ustvarili 455 izdelkov, ki so jih skupaj z letakom in zloženko podarili staršem. V POŠ Blagovna, Vrtcu Ringaraja pri OŠ Artiče, OŠ Dobje, POŠ Loka pri Žusmu in OŠ Dramlje pa so skupaj s policisti izvedli tudi ulično akcijo. Policisti v ulični akciji merijo hitrost in ustavljajo naključne udeležence prometa. Vozniki doživijo prijetno presenečenje, ko pristopi otrok, podari svoj izdelek in zloženko o škodljivem pitju alkohola.

Varen voznik je trezen voznik. Ko piješ, ne vozi. Če voziš, ne pij! – je že več let temeljno sporočilo programa, ki ga od leta 2014 redno izvajajo v več regijah, po vzoru Pomurske regije. Z vsemi aktivnostmi želijo prispevati k dvigu ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu.

Tako so otroci, stari od pet do deset let, tudi letošnjo jesen pristopili k ustvarjanju likovnih izdelkov na temo alkohola in prometne varnosti. Številni so orisali obrise svojih dlani in ob tem napisali ali narisali sporočila, s katerimi voznike pozivajo k treznosti. Odrasle vabijo k prevzemanju odgovornosti, da ne sedejo za volan, če so pred tem pili alkohol ali užili kakšne druge psihoaktivne snovi. Alkohol in promet nikakor ne gresta skupaj, sporočajo otroci in se s svojimi izdelki in sporočili dotikajo src odraslih.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno