Območna enota Celje

Podpora ozaveščanju o raku dojk

Območna enota Celje

Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in v Društvu za boj proti raku regije Celje bodo v rožnatem oktobru, svetovnem mesecu boja proti raku dojk, pripravili več informativnih in preventivnih aktivnosti.

Zadnje posodobljeno: 12.10.2017
Objavljeno: 12.10.2017

Strokovnjaki že vrsto let poudarjajo, da je za zmanjševanje umrljivosti zaradi raka dojk pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. V Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto na novo zboli približno 1300 žensk in okoli deset moških. V celjski regiji je po zadnjih dostopnih podatkih Registra raka v letu 2014 za rakom dojke zbolelo 163 žensk in eden moški. Za vsakogar je smiselno poznavanje pomena zdravega načina življenja in obenem možnosti visoke ozdravljivosti bolezni, če je rak odkrit dovolj zgodaj. Podpori pri zmanjševanju bremena raka dojk se letos na Celjskem pridružujejo tudi športniki – rokometaši Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško bodo celotno sezono v gostovanju odigrali v rožnatih dresih.

Rožnatemu oktobru bodo posvetili tudi dve domači tekmi. Del kupnine od prodaje vstopnic za tekmi 14. in 21. oktobra 2017 bodo celjski rokometaši namenili za pomoč pri nakupu naprave za merjenje kostne gostote ter mišične in maščobne sestave telesa – DXA, za Onkološki inštitut v Ljubljani. Pomembna je drža podpore in tudi poznavanje pravih informacij. Koristne informacije o zdravju bodo zdravstveni strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Društva za boj proti raku regije Celje posredovali na preventivni stojnici v torek, 24. oktobra 2017, od 9. do 15. ure, pred trgovino Hofer na Mariborski cesti v Celju. Zainteresirane obiskovalce bodo seznanili s praktičnim prikazom samopregledovanja dojk na učnem modelu, jim predstavili aktualna gradiva o zdravju, svetovali o gibanju in prehrani ter preventivnih pregledih za odrasle. Soorganizatorji dogodka bodo Europa Donna – Slovensko združenje za boj proti raku dojk, JZ Socio – Projektna pisarna Celje Zdravo mesto in Hofer trgovina d.o.o.

Letos je v središču pozornosti Europe Donne razširjanje zavedanja o pomenu kakovosti življenja po zdravljenju. »Rak dojk je kronična nenalezljiva bolezen, zdravljenje je dolgotrajno in tako se v poteku zdravljenja kot tudi po njem kažejo potrebe bolnic in njihovih svojcev po psihosocialni podpori. Če je rak dojk odkrit v zgodnji fazi, je zdravljenje manj obsežno in bolj uspešno. Zgodnje odkrivanje raka dojk, sodobne metode diagnosticiranja in zdravljenja te bolezni so pripomogli, da se je umrljivost zaradi te bolezni zmanjšala. Konec 80-tih let je do pet let po diagnozi umrlo kar 40 odstotkov bolnic, v letih od 2010 do 2014 pa 13 odstotkov. Spodbudni so tudi podatki, da v zadnjih letih število novoodkritih rakov ne narašča več tako strmo. Zdrav način življenja pomembno prispeva k boljšemu zdravju in le želimo si lahko, da se bo vse več ljudi odločalo za bolj zdrav življenjski slog. Z gibanjem in zdravim prehranjevanjem bomo okrepili zdravje, lažje bomo dosegali zastavljene cilje, premagovali življenjske ovire in se spoprijemali s stresnimi situacijami,« je povedala prim. Jana Govc Eržen, specialistka družinske medicine, strokovna sodelavka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in ustanovna članica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk – Europa Donna. Natančen vzrok za nastanek raka dojk ni znan, obstaja pa mnogo dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim. »Med dejavniki tveganja so najpogostejši: rak dojk v družini, zgodnja menstruacija in pozna menopavza, starost (tri četrtine žensk zboli po 50. letu), pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oziroma večje tveganje za ženske, ki niso nikoli rodile. Posebno pozornost velja nameniti dejavnikom tveganja, ki so zelo razširjeni, a nanje lahko vsak posameznik sam vpliva z zdravim načinom življenja. To so predvsem debelost in neprimerna prehrana ter pomanjkanje telesne dejavnosti,« še pojasnjuje prim. Jana Govc Eržen.

Poleg tega, da naj bi bila vsaka ženska pozorna na svojo zdravo prehrano, redno telesno dejavnost in vzdrževanje normalne telesne teže, je pomembno tudi redno in pravilno samopregledovanje dojk. Vse ženske, starejše od 50 let, bi morale opraviti tudi mamografijo (rentgensko slikanje dojk) vsaki dve leti, saj je ta metoda najzanesljivejša za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb na dojki. Napotnico za preiskavo lahko dobijo pri izbranem družinskem zdravniku ali ginekologu.

 

Dodatne informacije:

  • Prim. Jana Govc Eržen, dr. med., specialistka družinske medicine, vodja strokovne skupine za preventivo in promocijo zdravja Zdravstvenega doma Celje, nacionalna koordinatorica za preventivo bolezni srca in žilja, koordinatorica projekta Celje-zdravo mesto

T: 041 335 377, e-naslov: jana.govc@gmail.com

  • Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Društvo za boj proti raku regije Celje

T: 03 42 51 141, E: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si

   

Služba za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si

www.nijz.si

Podatkovni portal NIJZ

 


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno