Območna enota Celje

Program »To sem jaz« v skrbi za duševno zdravje mladih že 21 let

Območna enota Celje

Začetki program za duševno zdravje mladih »To sem jaz« segajo v leto 2001. Za izvajanje in razvoj programa za krepitev duševnega zdravja mladih skrbijo na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Razvoj programa in dragocene izkušnje iz preventivne prakse so predstavili na strokovnem srečanju, na katerem so obeležili tudi prihajajoči Svetovni dan duševnega zdravja, 10. oktober. Srečanja v Laškem se je udeležilo prek sto strokovnjakov. Med njimi so bili tudi številni strokovnjaki, ki delujejo kot prostovoljci v danes največji in najstarejši spletni svetovalnici v Sloveniji na področju javnega zdravja, specializirani za strokovno oporo mladim.

Zadnje posodobljeno: 03.10.2022
Objavljeno: 03.10.2022

Spletišče je bilo letos v celoti prenovljeno v okviru Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja, in projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19, s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalcev. Program »To sem jaz« je prejemnik različnih nagrad na področju spletnega komuniciranja, v mednarodni strokovni javnosti pa so ga že večkrat prepoznali kot primer dobre prakse na področju organizirane skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Spletna svetovalnica v obdobju neprekinjenega delovanja že od leta 2001 zagotavlja anonimen, brezplačen in preprost dostop do strokovnih nasvetov različnim generacijam mladih. Svetovalna mreža trenutno združuje približno 70 strokovnjakov – prostovoljcev (psihologov, zdravnikov različnih specializacij, socialnih delavcev in drugih strokovnjakov), ki odgovarjajo na najrazličnejša vprašanja o tegobah in stiskah mladih v obdobju odraščanja. Vloga vseh prostovoljcev je za obstoj spletne svetovalnice izjemna in nenadomestljiva.

Zakladnica opore duševnemu zdravju odraščajočih na spletu

Nadaljnji razvoj programa je na strokovnem srečanju podprl prof. dr. Ivan Eržen, strokovni direktor NIJZ, ki je bil ob ustanovitvi spletne svetovalnice »To sem jaz« direktor tedanjega celjskega zavoda za zdravstveno varstvo in je zamisel o spletnem svetovanju spodbudil in podprl že ob nastajanju, ko je programska ekipa orala ledino na tem področju, načrtovala nov način opore in se učila iz izkustvene prakse. Prim. Nuša Konec Juričič, vodja enote za nenalezljive bolezni na Območni enoti Celje NIJZ, soustvarjalka programa in tudi sama spletna svetovalka, je ob obletnici dejala: »Že od samih začetkov spremljam in sodelujem pri ustvarjanju programa »To sem jaz«. Ko zložimo skupaj vse sadove, ki so v programu dozoreli v teh letih, lahko brez skromnosti in s ponosom rečem, da gre za zaklad, ki ga je treba varovati in negovati. Mojim najožjim sodelavcem in številnim partnerjem v programu izrekam iskreno hvaležnost in priznanje za predano in strokovno delo, ki je vseskozi namenjeno skrbi za dobro duševno zdravje mladih in odzivanju na njihove stiske. Hvala tudi vodstvu NIJZ in Ministrstvu za zdravje, ki sta v programu prepoznala potencial, katerega je vredno podpirati.« O razvojnih mejnikih in doseženih rezultatih so spregovorili Ksenija Lekić, idejna avtorica in vodja programa »To sem jaz« od ustanovitve v letu 2001, Petra Tratnjek, dolgoletna urednica spletne svetovalnice, Domen Kralj,  strokovni sodelavec in regijski koordinator za duševno zdravje, Alenka Tacol, avtorica celostnega modela preventivnih delavnic in supervizorka mladim spletnim svetovalcem, in dr. Marjan Cugmas,  strokovni sodelavec na področju razvoja spletne analitike.

V osrednjem predavanju na strokovnem srečanju je izr. prof. dr. Katja Košir, psihologinja in supervizorka spletnim svetovalcem, izhajala iz mladostništva kot obdobja z izjemnim potencialom za intenzivno učenje o sebi, drugih in svetu, pri tem pa je razgrinjala pomen odnosne kompetentnosti odraslih za vzpostavljanje podpornih odnosov z mladostniki. V vodeni razpravi o razvoju programa in dejavnosti spletnega svetovanja so sodelovali spletni svetovalci: psiholog Brane But, psihologinja Žarka Brišar Slana, psihologinja Marjetka Gojkošek, psihologinja Anja Mikl, specialistka ginekologije in porodništva Tinkara Srnovršnik in šolska zdravnica mag. Damjana Žolnir. Izpostavili so strokovnost in zaupanje v splet kot možen komunikacijski kanal nudenja pomoči in dopolnilne opore med odraščanjem.

 

Načrtno preventivno delo v šolah

Program »To sem jaz« je kot celota usmerjen v krepitev psihične odpornosti mladih,  v razvijanje socialnih in čustvenih veščin ter kompetenc, ki mladostnike podpirajo med odraščanjem in delujejo kot zaščita v kriznih situacijah. Obenem predstavljajo vir za lažje obvladovanje življenja tudi v odrasli dobi. Program se vrsto let aktivno odvija tako na spletu kot tudi v šolah, na področju šolske preventivne prakse, kjer se osredotoča na izvajanje preventivnih delavnic za krepitev duševnega zdravja po priročniku Zorenje skozi To sem jaz. Program je dokazano učinkovit. Pedagoški delavci vključijo v preventivne delavnice v posamičnem šolskem letu približno 10.000 otrok in mladostnikov.

Med programskimi novostmi iz leta 2022 je novi priročnik za mladostnice in mladostnike »Kaj lahko naredim, da mi bo lažje«, pripravljen kot gradivo za samopomoč za starejše od 15 let. Priročnik so letos prejeli v vseh osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, pa tudi strokovnjaki, ki delajo z mladimi na področju zdravstva in socialnega varstva. Priročnik je dostopen tudi v digitalizirani izdaji. Nova gradiva za promocijo programa v šolah, nastala ob podpori Programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja, so na voljo na naslednji povezavi.

 


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno