Območna enota Celje

Rožnati oktober tudi v Celju – ozaveščanje o raku dojk in zdravju

Območna enota Celje

Zdravstveni strokovnjaki Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Društva za boj proti raku regije Celje so v torek, 24. oktobra 2017, pred trgovino Hofer na Mariborski cesti v Celju, posredovali koristne informacije o preprečevanju in zgodnjem odkrivanju raka dojk.

Zadnje posodobljeno: 26.10.2017
Objavljeno: 26.10.2017

Zainteresirane obiskovalce so seznanili s praktičnim prikazom samopregledovanja dojk na učnem modelu, jim predstavili aktualna gradiva o zdravju, svetovali o gibanju in prehrani ter preventivnih pregledih za odrasle. Soorganizatorji dogodka so bili Europa Donna – Slovensko združenje za boj proti raku dojk in JZ Socio – Projektna pisarna Celje Zdravo mesto.

V rožnatem oktobru poudarjajo, da je za zmanjševanje umrljivosti zaradi raka dojk pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Če je rak dojk odkrit v zgodnji fazi, je zdravljenje manj obsežno in bolj uspešno. Poleg tega, da naj bi bila vsaka ženska pozorna na svojo zdravo prehrano, redno telesno dejavnost in vzdrževanje normalne telesne teže, je pomembno tudi redno in pravilno samopregledovanje dojk. Vse ženske, starejše od 50 let, pa bi morale opraviti tudi mamografijo (rentgensko slikanje dojk) vsaki dve leti, saj je ta metoda najzanesljivejša za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb na dojki. Napotnico za preiskavo lahko dobijo pri izbranem družinskem zdravniku ali ginekologu.

 


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno