Območna enota Celje

Skrb za krepitev zdravja v Šentjurju

Območna enota Celje

Na Mestnem trgu v Šentjurju je bila 12. aprila 2023 v sklopu Tedna zdravega mesta Šentjur osrednja prireditev z naslovom Skrb za krepitev zdravja.

Zadnje posodobljeno: 13.04.2023
Objavljeno: 13.04.2023

Na prireditvi, ki jo že tradicionalno organizira Občina Šentjur in je namenjena zdravju, preventivi in dobremu počutju, so s predstavitvenimi stojnicami in s svojimi aktivnostmi sodelovale številne organizacije in društva s področja zdravstva, zdrave pridelave hrane, športa, kulture, sociale in šolstva … Program so soustvarjali sodelavci iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur in sodelavci Območne enote Celje NIJZ ter Društva za boj proti raku regije Celje, v sodelovanju z ambasadorjem Programa Svit.

Strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Šentjur so izvajali testiranje telesne pripravljenosti »Ali sem fit«, izvajali čuječe okušanje hrane v sodelovanju z lokalnimi ponudniki ter  predstavljali skrb za življenje brez tobaka in zmanjšanje pitja alkohola. Prav tako so udeleženci prireditve prejeli informacije o ohranjanju ustnega zdravja.

Strokovnjaki NIJZ, Območne enote Celje, so z ambasadorjem in Društvom za boj proti raku regije Celje udeležence prireditve motivirali za udeležbo v državnem presejalnem Programu Svit, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju in preprečevanju raka na debelem črevesu in danki; zainteresirane obiskovalce  so popeljali skozi napihljiv model debelega črevesa in jih seznanjali z bolezenskimi spremembami, ki se lahko v črevesu pojavijo. Prav tako so udeleženke motivirali za udeležbo v presejalnem programu Dora za zgodnje odkrivanje raka na dojki ter presejalnem programu Zora za zgodnje odkrivanje in preprečevanjem raka na materničnem vratu. Številne udeležence prireditve, odrasle in tudi otroke, so spodbudili k čim večji skrbi za zdravje in zdrav način življenja ter jih seznanjali s splošnimi priporočili za zdravje, ki so zapisana v Evropskem kodeksu proti raku.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno