Območna enota Celje

Zdrave šole na kmetiji – lokalno in zdravo!

Območna enota Celje

Na Območni enoti NIJZ Celje smo ob zaključku šolskega leta izvedli regijsko srečanje Zdravih šol malo drugače. Velik poudarek namenjamo lokalno pridelani in zdravi prehrani, zato smo si tokrat eno od lokalnih kmetij tudi ogledali. Prijazno so nas sprejeli na kmetiji Flis. Srečanja se je udeležilo 36 predstavnikov iz osnovnih in srednjih šol.

Zadnje posodobljeno: 19.06.2023
Objavljeno: 19.06.2023

Najprej smo se osredotočili na zdravo prehrano in telesno dejavnost. Zaradi velike količine informacij, ki jih nudijo različni viri, se pojavlja vedno več mitov na področju zdrave prehrane. Dietetičarka Mila Terčelj nam je na zanimiv način razbila nekaj najpogostejših mitov o zdravi prehrani. Fizioterapevtka Maša Zupan pa nam je pokazala nekaj koristnih vaj za vzdrževanje zdrave hrbtenice. Obe predavateljici prihajata iz Centra za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline Zdravstvenega doma dr. Jožeta Potrata Žalec.

Po predstavitvi Razbijajmo mite o prehrani in izvedbi vaj za zdravo hrbtenico smo imeli odmor z degustacijo mlečnih izdelkov kmetije Flis, nato pa smo si kmetijo pod vodstvom gospe Darje Četina na kratko tudi ogledali. Kmetija Flis leži na tradicionalno hmeljarskem območju in se ponaša z dolgoletno tradicijo. Ukvarjajo se s pridelavo in predelavo mleka in mlečnih izdelkov, kjer se, kot pravijo, kravice same pomolzejo.

Prisluhnili smo še pisateljici in pravljičarki Petri Šobak, ki je predstavila Petravljice, zgodbe in pravljice s poučno noto, ter nam predstavila še nekatere aktivnosti, ki se lahko izvajajo ob prebiranju pravljic.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno