Območna enota Kranj

10 minut vam lahko reši življenje – presejalni program Dora na Gorenjskem

Območna enota Kranj

Državni presejalni programu za raka dojk DORA, kamor so vabljene vse slovenske ženske stare med 50. in 69. letom, beleži najvišjo udeležbo od začetka izvajanja programa. V prvem polletju 2022 je na ravni države znašala odzivnost dobrih 78 %, v posameznih regijah pa udeležba povsod presega 75 %.

Zadnje posodobljeno: 15.11.2022
Objavljeno: 15.11.2022

Na Gorenjskem je odzivnost v program DORA 76 %, kar je pod slovenskim povprečjem. V primerjavi z ostalimi regijami nas ta rezultat uvršča na predzadnje mesto. Ugotavljamo, da je udeležba v času epidemije covid-19 v zadnjih dveh letih v vseh slovenskih regijah ostala višja od 70 %, kolikor je zahtevana po evropskih smernicah presejalnih programov za doseganje ključnega cilja programa – to je znižanje umrljivosti žensk zaradi raka dojk za 25 do 30 %.

Od začetka epidemije leta 2020 do konec junija letos so pri več kot 1.500 ženskah odkrili raka dojk.

Ženske zaupajo programu in se udeležujejo presejalne mamografije v programu DORA, s katero odkrivajo na dojko omejene rake, večinoma manjše od 1 cm, ki jih ženska sama še ne more zatipati. Če je rak zgodaj odkrit, ko je še omejen na dojko, je verjetnost ozdravitve lahko večja. Največ žensk, kar 80 %, zboli nad 50. letom, zato je osveščanje o redni udeležbi v program bistvenega pomena.

Za več informacij se lahko obrnete na e-naslov: dora@onko-i.si ali pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro.

10 minut vam lahko reši življenje – vzemite si jih tudi vi!

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno