Območna enota Kranj

Rožnati oktober 2023 – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

Območna enota Kranj

Združenje Europa Donna Slovenija v letošnji rožnati oktober vstopa s kampanjo Najboljši prijateljici potipaj po zdravju, ki nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih hkrati poziva, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu DORA priporočijo tudi prijateljicam.

Zadnje posodobljeno: 05.10.2023
Objavljeno: 05.10.2023

Med vsemi raki je bil z 21%  rak dojke pri ženskah v Sloveniji v letu 2020 najpogostejši rak, saj  je bilo tega leta na novo odkritih 1448 teh rakov pri ženskah, od tega na Gorenjskem  131. Istega leta je bilo v Sloveniji odkritih tudi 11 novih primerov raka dojke pri moških.

Dejavniki tveganja za razvoj raka dojk pri ženskah so zgodnji nastop prve menstruacije, pozna menopavza, starost več kot 30 let ob prvem porodu, odsotnost poroda, majhno število otrok ter opustitev dojenja in uporaba hormonov (tako oralna kontracepcija kot hormonsko nadomestno zdravljenje), pa tudi prekomerno pitje alkohola, debelost, ionizirajoče sevanje, mamografska nepreglednost ter dednost. Dedne oblike raka dojk so najpogosteje posledica mutacij v genih BRCA1 ali BRCA2.

Podatki kažejo, da se umrljivost zaradi raka dojk v Sloveniji  počasi znižuje, predvsem zaradi zgodnjega odkrivanja in pravočasnega ter prilagojenega zdravljenja. Velik pomen pri zgodnjem odkrivanju raka dojk imata tako samopregledovanje kot tudi presejalni program DORA. V program DORA, ki omogoča odkrivanje majhnih, še ne tipnih rakavih  sprememb,  so  vsaki dve leti na preventivno slikanje dojk oz. mamografijo vabljene ženske od 50. do 69. leta starosti. Z zgodnjim odkrivanjem raka omogočimo zgodnejšo diagnostiko ter ugodnejši potek zdravljenja s hitrejšo vrnitvijo v domače in delovno okolje,  boljšo rehabilitacijo in posledično boljšo kvaliteto življenja.

Združenje Europa Donna Slovenija vsako leto z rožnatim oktobrom obeležuje mednarodni mesec osveščanja o raku dojk in slovensko javnost osvešča o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Slogan letošnje kampanije »Najboljši prijateljici potipaj po zdravju« nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih hkrati poziva, da samopregled in sodelovanje v programu DORA priporočijo tudi prijateljicam. Osvojitev zdravih navad, skrbi zase in tudi za druge  je tudi na tem področju ključna.

Več si lahko preberete  na spletnih straneh združenja Europa Donna in Onkološkega inštituta Slovenije.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno