Območna enota Kranj

Ejga, poskrb’ zase: “Duševno zdravje je univerzalna človekova pravica”

Območna enota Kranj

Tako se glasi letošnji slogan, ki ga vsako leto ob obeležitvi svetovnega dneva duševnega zdravja, razglasi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). 10. oktober je dan, ko z zelenimi pentljami ozaveščamo javnost o pomenu skrbi za duševno zdravje in izkažemo podporo in spoštovanje do tistih, ki trpijo zaradi duševnih bolezni ali stisk. Z zeleno barvo poudarjamo tudi novo življenje, rast in nove začetke.

Zadnje posodobljeno: 29.09.2023
Objavljeno: 29.09.2023

»Duševno zdravje je osnovna človekova pravica vseh ljudi. Vsakdo ima pravico do najvišjega dosegljivega standarda duševnega zdravja, kdorkoli in kjerkoli je. To vključuje pravico do zaščite pred tveganji za duševno zdravje, pravico do razpoložljive, dostopne, sprejemljive in kakovostne oskrbe ter pravico do svobode, neodvisnosti in vključenosti v skupnost« opisuje SZO.

Cilj obeležitve je širiti ozaveščenost s pozitivno promocijo javnega zdravja in z izobraževanjem v skupnosti, da bi razširili razumevanje širše javnosti o potrebah duševnega zdravja otrok, mladostnikov in odraslih ter njihovem posledičnem vplivu na družino in skupnost. S tovrstnimi dogodki skušamo zmanjšati stopnjo stigme duševnih stisk/bolezni in spodbuditi ljudi k iskanju pomoči, kadar jo potrebujejo.

Dobro duševno zdravje je bistveno za naše splošno zdravje in dobro počutje. Da izboljšamo znanje, dvignemo ozaveščenost in spodbudimo ukrepe, ki spodbujajo in varujejo duševno zdravje vseh prebivalcev Gorenjske, smo v zadnjem letu namenili večjo pozornost medsebojnem povezovanju organizacij, ki delujemo v regiji na področju duševnega zdravja. Z združenimi močmi smo organizirali vrsto dogodkov, ki se bodo odvijali v 6 krajih po regiji.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da se udeležite dogodkov, ki bodo potekali ves mesec v oktobru.

Udeležba na dogodkih je brezplačna. Plakat regijskih dogodkov najdete tu.

Prosimo, da program dogodkov posredujete vsem, ki bi jih predstavljene teme in vsebine zanimale.

Za dodatne informacije nam lahko pišete na: judita.music@nijz.si ali nas pokličete na tel.št.: 031 679 124.

Veselimo se vašega obiska!

Program in dodatne informacije o dogodkih:

  • 10.10. (10.00 – 12.00): Otvoritev dogodkov in dan odprtih vrat – PB Begunje

V postorih PB Begunje bo potekala otvoritev in začetek vseh dogodkov ob obeležitvi SD duševnega zdravja na Gorenjskem. Ob začetnih nagovorih, kjer pričakujemo predstavnike z Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstva za solidarno prihodnost, bo po kulturnem programu sledil ogled prostorov, delavnica prikaza poteka delovne terapije, likovne terapije idr.

https://www.pb-begunje.si/

  • 11.10. (8.15 – 13.00): Dan odprtih vrat – CenterKontura Kranj

Vabijo na dan odprtih vrat, kjer boste lahko dobili več informacij o samem delovanju centra. Predstavili bodo: Svetovanje glede pridobitve statusa invalida po različnih zakonih (ZIZRS, ZPIZ, ZSVI) in predstavitev pravic, ki izhajajo iz pridobitve statusa; Karierno svetovanje mladim ob vstopu na trg dela in Delavnica: spoznavanje različnih tehnik za obvladovanja stresa.

Prijave za svetovanje in delavnico sprejemajo do 6. 10. 2023 po elektronski pošti na naslov: ana.miklavcic@centerkontura.si

https://www.centerkontura.si/

  • 11.10. (16.00 – 17.45): Družina in duševno zdravje – Knjižnica A. T. Linharta Radovljica

Izobraževanje je namenjeno predvsem svojcem v družini, ki se sooča z duševno boleznijo družinskega člana. Kaj lahko sami storimo in kam se lahko obrnemo po pomoč, bodo predstavili predstavniki iz zdravstvenih in socialnih služb ter nevladnih organizacij na Gorenjskem.

https://novi-paradoks.si/dogodki-ob-svetovnem-dnevu-dusevnega-zdravja/

  • 16.10. (09.00 – 11.00): Dan odprtih vrat – Zavod Jelša, Jesenice

Na dnevu odprtih vrat imate vsi zainteresirani možnost spoznati strokovne delavce zavoda, delo v organizaciji in programa Zaposlitvena rehabilitacija ter Socialna vključenost.

http://www.zavodjelsa.si/

  • 17.10. (17.00 – 18.00): Ker je naše duševno zdravje pomembno; pogovor s psihologinjama – OŠ Tržič

Pogovarjali se bosta psihologinji Maša Žerjav in Maša Šavli.

  • 19.10. (10.00 – 15.00): Dan odprtih vrat – Šent Kranj

https://www.sent.si/

  • 20.10. (17.00 – 18.00): Jaka Tomc s predstavitvijo knjige Stop igra; pogovor vodi: Simon Habjan – Kolpern, Jesenice
  • 23.10. (17.00 – 18.00): Žan Papič o osebni izkušnji; pogovor vodi: Klemen Čeligoj – Sokolski dom, Škofja Loka
  • 24.10. (10.00 – 14.00): Z gibanjem do dobrega počutja: Pohod ob Kokri & glasbeni zaključek z: “Jimmy in Robi”- Slovenski trg, Kranj

Zaključni dan s pohodom ob Kokri bo potekal ob vsakem vremenu, zberemo se ob 10.uri na Slovenskem trgu v Kranju. Po pohodu bo sledil glasbeni zaključek, kjer se boste lahko sprostili in zaplesali v ritmu country rocka. V primeru dežja bo glasbeni del potekal v avli Mestne občine Kranj.

*Vsi sodelujoči bomo ob vsakem dogodku prisotni na stojnicah z gradivi in promocijskimi materiali, kjer dobite več informacij o delovanju organizacij, programov idr.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno