Območna enota Kranj

31. januar – dan brez cigarete

Območna enota Kranj

Tobak ostaja eden izmed vodilnih preprečljivih dejavnikov tveganja za smrt in izgubljena zdrava leta življenja. Opustite kajenje! Za večjo uspešnost opustitve poiščite dodatno pomoč!

Zadnje posodobljeno: 28.01.2022
Objavljeno: 28.01.2022

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki je posvečen opuščanju kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja na Gorenjskem kot tudi v Sloveniji zmanjšuje, vse, ki kadijo, pa spodbujamo k opustitvi kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covid–19 pa predstavlja še dodatne koristi za zdravje. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covid-19. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno.

Pri opustitvi kajenja so na voljo različne vrste pomoči:

  • svetovalni telefon na brezplačni številki 080 27 77, ki je dosegljiv vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro;
  • brezplačni programi za opuščanje kajenja v zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja. Trenutno zaradi epidemije covid-19 individualna svetovanja ne potekajo, skupinski programi za opuščanje kajenja pa potekajo virtualno. Več informacij na: https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/;
  • različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki so na voljo v lekarnah. Zdravila na recept lahko predpiše osebni zdravnik.

Uporaba elektronskih cigaret ali novih tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva NISO vrsta pomoči pri opuščanju kajenja. O njihovi učinkovitosti pri opuščanju kajenja ni na voljo zadosti podatkov, poleg tega uporabnika izpostavijo številnim zdravju škodljivim snovem in vzdržujejo zasvojenost. Prav tako še niso raziskani učinki na zdravje pri dolgoročni uporabi teh izdelkov. Največjo korist za zdravje predstavlja popolna opustitev tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret ali novih tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva.

Sporočilo za medije je dostopno na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno