Območna enota Kranj

Dan zdravja v Radovljici

Območna enota Kranj

Zadnje posodobljeno: 26.05.2022
Objavljeno: 26.05.2022

NIJZ OE Kranj je v petek, 20.5.2022, na pobudo ZVC Radovljica, sodeloval na Dnevu zdravja v Radovljici. Na dogodku smo se predstavili s preventivnimi programi: Svit, Mira in SOPA. Obiskovalcem smo predajali zdravstveno vzgojna gradiva o pomembnosti higiene spanja, skrbi za duševno zdravje in prvi nacionalni kampanji Nisi okej? Povej naprej. Slednja namenja pozornost zmanjševanju stopnje stigmatizacije duševnega zdravja in spodbuja ljudi k iskanju pomoči, še posebej mlajše generacije.

Mimoidoči so lahko preizkusili »pijana očala«, ki simulirajo učinke, ki jih ima pitje alkohola na telo pri nizki in srednji stopnji alkoholiziranosti (dvojni vid, motnja zaznavanja, sprememba dojemanja globine in daljave, pomanjkanje mišične koordinacije idr.). Na »kolesu sreče« pa so obiskovalci preizkusili svoje znanje o dejstvih, ki so povezana z alkoholom.

Dogodek je obiskalo preko 300 ljudi, od vrtčevskih otrok do starejše populacije. Po zaključku stojnic na Vurnikovem trgu je sledilo predavanje o programu Svit na Gorenjskem v knjižnici A. T. Linharta Radovljica. Poleg predstavitve programa je svojo izkušnjo delil in predstavil tudi Franci Čufar, ambasador programa Svit.

Franci Čufar, ambasador programa Svit  in Zala Marn, NIJZ OE Kranj

Fotografije: Majda Ribnikar in Irena Boljtar

 

Napisali: Zala Marn in Judita Mušič

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno