Območna enota Kranj

Evropski in svetovni teden cepljenja 2019 »Cepim se, zaščitim vse«. Podatki o precepljenosti za predšolska in šolska cepljenja na Gorenjskem za leto 2018

Območna enota Kranj

Evropski in svetovni teden cepljenja letos obeležujemo med 24. in 30. aprilom. Glavno letošnje sporočilo je, da je pravica in dolžnost vsakega izmed nas, da prispeva k zaščiti pred nalezljivimi boleznimi. Na ta način pred nalezljivimi boleznimi zaščitimo sebe in pokažemo odgovoren odnos do družbe, ki jo sestavljajo tudi tisti, ki so bolj ranljivi od nas in so zato odvisni od našega odgovornega ravnanja.

Zadnje posodobljeno: 23.04.2019
Objavljeno: 23.04.2019

Cepljenje spada med najučinkovitejše javnozdravstvene ukrepe in je rešilo več življenj kot kateri koli drug javnozdravstveni ukrep. Z njim na varen in učinkovit način lahko zaščitimo sebe in druge.

Podatki o precepljenosti za predšolska in šolska cepljenja na Gorenjskem

Žal, z redkimi svetlimi izjemami, tudi na Gorenjskem v zadnjih letih opažamo vztrajen trend upadanja precepljenosti proti obveznim cepljenjem. Tudi pri najbolj nevarnih boleznih večinoma ne dosegamo več praga populacijske imunosti. Svetovna zdravstvena organizacija je zavračanje cepljenja izpostavila kot eno največjih groženj globalnemu zdravju v bližnji prihodnosti. Ob Evropskem in svetovnem tednu cepljenja 2019 zato želimo še enkrat izpostaviti, da resnično vsak izmed nas lahko prispeva svoj delež k zaščiti sebe in drugih pred nalezljivimi boleznimi.

Precepljenost predšolskih obveznikov na Gorenjskem za leto 2018 proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam s Hemofilusom influence in otroški paralizi je znašala 92,0 % (Slovenija 93,4 %). Znotraj Gorenjske je bila precepljenost najvišja na Jesenicah, najnižja pa v Radovljici.

Precepljenost predšolskih otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je na Gorenjskem za leto 2018 znašala 92,9 % (Slovenija 93,1 %). Najvišja je bila na območju Tržiča, najnižja pa na Bledu.

Precepljenost vstopnikov v prvi razred proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je za šolsko leto 2017/2018 znašala 92,1 % (Slovenija 94,3 %). Precepljenost vstopnikov proti hepatitisu B s tremi odmerki cepiva je na Gorenjskem v omenjenem šolskem letu znašala 89,3 % (Slovenija 87,2 %).

Precepljenost šestošolk proti okužbam s humanimi papiloma virusi je bila na Gorenjskem v šolskem letu 2017/2018 45,9 % (Slovenija 49,5 %), kar je več kot v prejšnjih nekaj šolskih letih, ko se je precepljenost na Gorenjskem gibala med 32,2 % in 38,9 %.

Precepljenost srednješolcev proti tetanusu je v šolskem letu 2017/2018 na Gorenjskem znašala 94,7 (Slovenija 91,3 %).

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno