Območna enota Kranj

Gorenjci najboljši, občani Jesenic pa…

Območna enota Kranj

Zdravje je pomembno za dobro počutje in uspešno vsakodnevno delovanje,  njegovo ohranjanje in krepitev pa ključnega pomena za vsakega od nas. V Sloveniji imamo na tem področju številne  preventivne in brezplačne programe, med njimi ima Program Svit pomembno mesto. Gorenjci so pri odzivnosti nanj najboljši, Jeseničanom pa se malo zatika.

Zadnje posodobljeno: 10.08.2023
Objavljeno: 10.08.2023

Program Svit je državni presejalni program za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki, ki vključuje vse prebivalce, stare od 50 do 74 let z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Test z navodili za odvzem vzorca blata ciljna skupina prejme kar na dom in ga brezplačno vrne po pošti. Ob pozitivnem vzorcu na prikrito krvavitev v blatu sodelavci  programa osebo obvestijo in napotijo na  kolonoskopsko preiskavo. Z rednim sodelovanjem v programu  na vsake 2 leti omogočimo pravočasno odkrivanje predrakavih ali rakavih sprememb na debelem črevesu in danki ter s tem preprečimo razvoj težje oblike raka. V zdravstveni regiji Kranj smo  ponosni, da smo glede na ostale zdravstvene regije v prvem polletju 2023 zabeležili najvišjo odzivnost v program (skoraj 69 odstotkov). Uspešnost Programa Svit se že kaže na zdravju prebivalcev, saj število na novo odkritih rakov debelega črevesa in danke po uvedbi upada, prav tako pa je  več rakov odkritih bolj zgodaj.

Dejstva o raku debelega črevesa in danke na Gorenjskem:

  • četrti najpogostejši rak pri moških in pri ženskah,
  • pri moških je pogostejši (odkritih 14 odstotkov več novih primerov tega raka kot pri ženskah),
  • umrljivost je pri moških 1,9 krat višja kot pri ženskah.

Kako se Gorenjci odzivamo na vabila Programa Svit (podatki iz prve polovice 2023):

  • najboljša regija v Sloveniji: skoraj 69 odstotkov vabljenih sodeluje v programu,
  • sodeluje le 63 odstotkov moških in 74 odstotkov žensk,
  • željeno vsaj 70 odstotno odzivnost dosega osem občin: Železniki, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Šenčur, Škofja Loka, Žiri, Žirovnica ter Cerklje na Gorenjskem.

Občani Jesenic na zadnjem mestu na Gorenjskem!

  • le slabih 59 odstotkov se vas odzove na vabilo Programa Svit,
  • med njimi je samo 52 odstotkov moških in 66 odstotkov žensk.

Načelnik GRS postaje Tolmin gospod Metod Fon je v okviru Festivala zdravja v Kobaridu podpisal svečano listino, s katero je Gorska reševalna zveza Slovenije postala podpornik Programa Svit in poudaril:« V Gorski reševalni zvezi Slovenije velik pomen namenjamo zdravju reševalcev, zato tudi podpiramo Program Svit, saj menimo, da je dobra in redna preventiva v današnjem času stresa, hitenja in velikih obremenitev edina pot k zgodnjemu odkrivanju raka, ki ga je danes vedno več. Podpiramo in z veseljem sodelujemo, ker je zdravje pomembno za vse nas in za vsakega posameznika posebej.”

Ste letos že prejeli Svitovo vabilo in ga pospravili v predal? Odzovite se zdaj in nato vsaki 2 leti!

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno