Območna enota Kranj

NIJZ OE Kranj na preventivnem dogodku STOP ZASVOJENOSTI v Mestni občini Kranj

Območna enota Kranj

Zadnje posodobljeno: 18.05.2022
Objavljeno: 18.05.2022

Na pobudo Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zlorabe drog Mestne občine Kranj (MOK) smo se na  NIJZ OE Kranj odzvali k sodelovanju na preventivni akciji STOP ZASVOJENOSTI. Zaključni dogodek se je pričel s 4 km tekom, v okviru katerega se je skupina tekačev iz nekaterih kranjskih šol in predstavnikov CSD ter MOK ustavila ob različnih javnih zavodih v MOK in zbirala različna sporočila na temo zasvojenosti. Na NIJZ OE Kranj smo s sporočilom »Biti trezen, ne pomeni biti brezvezen« želeli ozavestiti predvsem mlajše generacije o posledicah pitja alkohola in jih spodbuditi, da se lahko zabavajo tudi brez alkohola.

Otroci in mladostniki so zaradi razvojnih sprememb še občutljivejši za škodo, ki lahko nastane zaradi izpostavljenosti alkoholu. Tako kot druge psihoaktivne substance, tudi alkohol lahko povzroča zasvojenost, in ta proces se lahko začne že v otroštvu ali mladostništvu.

Po teku je pred Mestno knjižnico Kranj sledilo uradno odprtje razstave Stop zasvojenosti. Risbe so prispevali učenke in učenci nekaterih kranjskih osnovnih šol, ki so ustvarjali na temo preventivnega delovanja na področju zasvojenosti. Na Slovenskem trgu so pripravili stojnice tudi nekateri zavodi (Labirint katapult, Fundacija Vincenca Drakslerja z Reintegracijskim centrom, ZD Kranj – Center za krepitev zdravja, Klub zdravljenih alkoholikov Nova brazda Kranj) in NIJZ – Območna enota Kranj, na kateri smo predstavili gradiva in informacije na temo alkohola,  skrbi za duševno zdravje in promocijo programa MIRA ter Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov na Gorenjskem.

Povezavo do novice na MO Kranj najdete tu.

stop zasvojenosti

stop zasvojenosti

Foto: NIJZ OE Kranj

 

Pripravili: Zala Marn in Judita Mušič

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno