Območna enota Kranj

SVETOVNI TEDEN DOJENJA 2021

Območna enota Kranj

1. DO 7. AVGUST "Zaščita dojenja - skupna odgovornost"

Zadnje posodobljeno: 02.08.2021
Objavljeno: 02.08.2021

svetovni teden dojenjaSvetovni teden dojenja vsako leto obeležujemo med 1. in 7. avgustom pod okriljem svetovne zveze za podporo dojenju WABA (World Aliance for Breastfeeding Action) z osveščanjem družbe o pomenu dojenja. Cilji  so usmerjeni v izboljšanje zdravja mater in otrok ter zagotavljanje  zdravega in enakega začetka življenja za vse otroke. Z dojenjem preprečujemo podhranjenost otrok povsod po svetu, hkrati pa le-to zagotavlja varno prehranjevanje dojenčkov in otrok ter zmanjšuje pojav revščine, saj je  brezplačno. Dojenje ima tudi trajnostno noto, pomeni zaščito okolja, predvsem vodnih virov.

V letu 2021 svetovni teden dojenja poteka pod geslom  “Zaščita dojenja – skupna odgovornost” s poudarkom na prispevku dojenja k preživetju, zdravju in dobremu počutju vseh ter nujnosti zaščite dojenja po vsem svetu. Tema je usklajena s tematskim področjem 2 kampanje WBW-SDG 2030, ki poudarja povezave med dojenjem in preživetjem, zdravjem in blaginjo žensk, otrok in narodov. Pomemben pomen ima tudi v kontekstu obvladovanja pandemije Covid 19. Čeprav je podpora na individualni ravni zelo pomembna, je treba dojenje obravnavati kot javnozdravstveno vprašanje. Čas je, da vključimo in spodbudimo ukrepe za zaščito dojenja na vseh ravneh. Kampanja Topla veriga postavlja matere in otroka v jedro verige. Prizadeva si za povezovanje različnih akterjev v zdravstvenem in delovnem okolju ter skupnostih za kontinuiteto oskrbe v prvih 1000 dneh.

Dojenje je ključnega pomena za doseganje ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030, obenem ne obremenjuje družinskega proračuna in omogoča enak začetek življenja vsem. Povezano pa je tudi z boljšim zdravjem mater in ima pozitivne učinke na področju ekologije.

Pripravili: Neža Studen, mag. org. ved.  in prim. Alenka Hafner, dr. med., spec. javnega zdravja

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno