Območna enota Ljubljana

Obeležitev mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma v letu 2023

Območna enota Ljubljana

Vsako leto 9. septembra, ob 9. uri in 9 minut, v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti, obeležimo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom.

Zadnje posodobljeno: 13.10.2023
Objavljeno: 13.10.2023

Z namenom letošnje obeležitve mednarodnega dne fetalnega alkoholnega sindroma smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, 7. 9. 2023, v predavalnici NIJZ na Zaloški 29 v Ljubljani, organizirali nacionalno strokovno srečanje, na katerem smo spregovorili o pogostosti pitja alkoholnih pijač med mladimi odraslimi, o posledicah pitja alkohola na še nerojenega otroka, o obravnavi oseb s FAS, o virih pomoči, ki so na voljo za preprečevanje in zmanjševanje alkoholu izpostavljenih nosečnosti in o osebni izkušnji odraščanja s sindromom.

Tako je uvodoma dr. Maja Roškar (NIJZ, Center za proučevanje in razvoj zdravja) predstavila najnovejše podatke glede rabe alkohola med mladimi odraslimi in izpostavila tvegano pitje pri ženskah v rodni dobi. V nadaljevanju je mag. Marjetka Hovnik Keršmanc (NIJZ, Območna enota Kranj) predstavila vpliv pitja na razvoj zarodka/ploda in naslovila izpostavljenosti alkoholu med nosečnostjo kot javno zdravstveni problem. Tokratno srečanje smo vsebinsko konkretizirali s predstavitvijo vidika pediatra pri obravnavi otrok s FAS, za kar je poskrbela Marija Burnik, pediatrinja iz ZD Ljubljana. Kot je izpostavila, je bila nad pripravo prispevka nadvse zadovoljna, vendar zaradi redkosti pojava prav veliko neposrednih izkušenj z obravnavo, kljub večletnim izkušnjam, še nima. Je pa ob pripravi na srečanje utrdila zavedanje o pomenu naslavljanja te tematike in preventivnih aktivnosti. Veliko težo dogodku je s svojo iskreno izpovedjo osebne izkušnje življenja s FAS in opisom ovir, ob katere je naletel pri odraščanju, dodal Anže Muha Krautberger. Z zelo intimnimi spomini in fotografijami iz otroštva je pred udeleženci v živo in zelo plastično potrdil vse tisto, o čemer so na srečanju spregovorile predhodnice.

Pred zaključkom srečanja je preventivne priložnosti, ki so bile razvite v projektu SOPA in se sedaj izvajajo v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja, predstavil Rok Zaletel (NIJZ, OE Ljubljana). Izpostavil je poglobljeno svetovanje za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola, kratko svetovanje, ki se lahko ob zaznavi tveganega pitja izvaja v ginekoloških ambulantah, ter možnosti, ki jih z dostopom do najranljivejših  imajo izvajalci patronažnega varstva. V diskusiji je svoje izkušnje zaznave odnosa mladih staršev do pitja alkohola, ki jih je pridobila pri dejavnosti patronažnega varstva in vodenju delavnic Priprave na porod in starševstvo, predstavila še diplomirana medicinska sestra iz ZD Domžale Helena Stegnar.

Leto 2023 predstavlja mejnik v obravnavi oseb s FASD, saj mineva 50 let, odkar so v ZDA prvič skupek okvar ob rojstvu, povezanih z izpostavljenostjo alkoholu v maternici, poimenovali kot fetalni alkoholni sindrom oz. FAS. Prihodnje leto pa bo minilo 25 let, kar se po svetu obeležuje mednarodni dan FAS in 10 let, kar dan obeležujemo v Sloveniji.

Udeleženci so izpostavili pomen naslavljanja te teme tudi v bodoče in napovedali svojo udeležbo na dogodku ob 10-obletnici obeleževanja FAS pri nas.

Ob letošnji obeležitvi smo pripravili tudi nove infografike, ki si jih lahko prenesete in ogledate:

Vsak trenutek šteje (klik)

Podpora nosečnici (klik)

Pomoč pri opustitvi pitja alkohola (klik)

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno