Območna enota Nova Gorica

»Pokloni čas, polepšaj dan s pridihom plesa«

Območna enota Nova Gorica

Medgeneracijsko srečanje v okviru vseslovenske akcije

Želeli smo izvedeti kakšen je bil ples na »Buškem« nekoč in kakšen je danes. Kako lahko kulturno dediščino povezujemo medgeneracijsko? Kako na to gledajo mlajši in kako starejši? Kaj ima pri tem javno zdravje?

Zadnje posodobljeno: 31.05.2023
Objavljeno: 31.05.2023

V petek, 19. maja je potekalo medgeneracijsko srečanje v Osnovni šoli Bovec z namenom obeležitve dveh pomembnih dni, povezanih z 29. aprilom – dan medgeneracijske solidarnosti in mednarodni dan plesa. Prva pobuda za praznovanje je prišla s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) območne enote Nova Gorica, druga pa s strani Posoškega razvojnega centra, OE Ljudske univerze iz Tolmina, ki imata korenine v Sloveniji.

Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023
Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023

Ker se organizatorji srečanja (NIJZ OE Nova Gorica, Osnovna šola Bovec, Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza in Buška izba) zavedamo pomena medgeneracijskega sodelovanja, povezovanja in prenosa znanj med generacijami, za boljši skupen jutri, smo strnili moči in pripravili medgeneracijsko srečanje z naslovom »Pokloni čas, polepšaj dan s pridihom plesa«.

Dogodek sta povezovali Andreja Mezinec, diplomantka organizacije in menedžmenta socialnih dejavnosti, vodja skupine Javno zdravje v medsektorskih politikah na teme staranja (NIJZ) in mag. Damijana Kravanja (Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza), ki med drugimi aktivnostmi vodi tudi skupino starejših odraslih katerim s pomočjo “energetske vadbe z elementi Mindfulness-a” omogoča boljše psihofizično počutje.

Rek “Otroci so naše največje bogastvo” je potrdila že uvodna pesem v srečanje, ki nam jo je zapel zbor Osnovne šole Bovec pod mentorstvom Daše Komac Mlakar in Andreje Šulin, na klavirju jih je spremljala Mariza Logar.

Andreja Mezinec je prisotne seznanila in hkrati povabila tudi k vseslovenski akciji “Pokloni čas polepšaj dan”, ki je bila najavljena prav 29. aprila in se bo izvajala po vsej Sloveniji na mednarodni dan starejših, ki ga praznujemo 1. oktobra. Z akcijo si želijo podati poudarek na:
(1) Medsektorskem povezovanju v posamezni lokalni skupnosti;
(2) Medgeneracijskemu sodelovanju, povezovanju različnih generacij;
(3) Kulturnemu pridihu, v katerem je v ospredju literarni pridih, knjiga.
Prisotne je vljudno usmerila k pregledu spletne strani staranje.si, kjer bo o sami akciji več objavljeno v prihodnjih mesecih.

Akcija brez podpornikov ne more uspeti zato jo znotraj NIJZ podpirajo tako Zdravi vrtci kot Zdrave šole in Zdrava Mesta. Dogodku se je pridružila tudi koordinatorica Zdravih šol na goriškem ga. Ingrid Markočič Tadič, ki je prisotne nagovorila ob 30. obletnici zdravih šol.

»Zdrave šole na osnovi prostovoljne odločitve, z različnimi dejavnostmi spodbujajo, omogočajo in krepijo zdravje na vseh področjih. Ena izmed vsebinskih področij v okviru delovanja zdrave šole je tudi medgeneracijsko sodelovanje. Zato smo se v okviru SMZŠ odločili ne le, da podpremo, temveč tudi aktivno sodelujemo v akciji Pokloni čas polepšaj dan. Zdrave šole s svojim aktivnim sodelovanjem v lokalni skupnosti prispevajo k ozaveščanju, saj sledijo razvoju in se prilagajajo potrebam okolja in časa. Leta 2008 je Osnovna šola Bovec sprejela odločitev da postane Zdrava šola in v svoje šolsko okolje vključi promocijo zdravja kot del svojega vsakdanjika. Vodenje tima zdrave šole na OŠ Bovec je takrat prevzela učiteljica Marija Kravanja, ki tim zdrave šole uspešno vodi že 15 let. V skrbi za zdravje učencev, zaposlenih na šoli in staršev je bilo v teh 15-ih letih izvedenih veliko aktivnosti in dejanj, ki so prispevale k dobremu počutju in ohranjanju zdravega bivalnega okolja. Brez entuziazma in požrtvovalnosti tima zdravih šol se danes ne bi mogli s ponosom ozirati na prehojeno pot. Obletnice so čas za razmislek, kaj dobrega je bilo v preteklosti narejenega, iz česa se lahko kaj naučimo in kako najbolje zastaviti pot naprej. OŠ Bovec čestitamo za 15 let delovanja v okviru SMZŠ. Želimo vam še veliko uspeha pri nadaljnjem delu v prihodnjih letih in da bi tudi naslednje obletnice bile v znamenju ponosa, samozavesti, uspešnosti in dobrega sodelovanja. Iskrene čestitke.« Ingrid Markočič Tadič, NIJZ OE Nova Gorica

Je res vse dosegljivo? Lahko dosežemo vse kar si želimo? Ali smo pripravljeni spremeniti svoje poglede?

Za dober razmislek, s skritimi sporočili, so poskrbeli učenci gledališke skupine pod mentorstvom Marijane Bon s predstavo »Modra vrtnica za princesko«.

»Pomembno je prepoznavanje povezovanja na področju kulture, umetnosti in zdravja tako na nacionalni kot tudi na lokalni ravni. V Bovcu so partnerji srečanja prepoznali izziv in se z njim tudi soočili, kajti zavedajo se, kako pomembno je poznati in spoznavati preteklost našega okolja. Zavedajo se pomena prenosa tradicionalnih veščin in znanj na mlajše generacije. Morebiti smem ob tej priložnosti citirati Prežiha, da: »… kar človek doživlja v mladih letih, kar se kali skozi otrokovo dušo, iz tega rastejo nagibi, dejanja …«, ki jih ponesemo naprej v življenje.« Andreja Mezinec, NIJZ OE Nova Gorica

Dogodek je uradno otvoril predstojnik NIJZ OE Nova Gorica pridr. prof. dr. Marko Vudrag, ki je med drugim poudaril, da »če želimo oblikovati družbo, ki bo prijazna do vseh ljudi, moramo krepiti sodelovanje med ljudmi različnih starosti, razumeti posebnosti posameznih generacij in spoštovati njihove različnosti. Povezovanje in sodelovanje, tako med generacijami kot znotraj njih, povečuje sožitje ter medsebojno razumevanje. Za zmanjšanje različnih oblik starizma in spodbujanje vključenosti v družbo želimo izpostaviti medgeneracijske aktivnosti z izmenjavo in prenosom izkušenj, znanj, z medsebojno pomočjo, druženjem, učenjem ter podobnimi aktivnostmi.«

Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023
Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023

Da ima ples številne pozitivne učinke na zdravje in počutje sta na dogodku poudarila tako mag. Damijana Kravanja kot pridr. prof. dr. Marko Vudrag.

1. Telesna kondicija: Ples je lahko zelo intenziven in aeroben, kar pomaga izboljšati srčno-žilni sistem, povečati vzdržljivost, okrepiti mišice in izboljšati gibljivost.
2. Koordinacija in ravnotežje: Ples vključuje kompleksne gibe in vzorce, ki zahtevajo dobro koordinacijo in ravnotežje. Redna vadba plesa lahko izboljša te sposobnosti ter pomaga preprečiti padce in poškodbe.
3. Izguba teže: Ples je odlična oblika vadbe za izgubo teže, saj povečuje porabo kalorij. Redno plesanje lahko prispeva k izgubi telesne maščobe in vzdrževanju zdrave telesne teže.
4. Krepitev kosti: Ples je obremenilna vadba, ki pomaga povečati gostoto kosti. To je zelo pomembno za preprečevanje osteoporoze in ohranjanje močnih kosti.
5. Stres in izboljšanje razpoloženja: Ples je odličen način za sprostitev stresa. Med plesom se sproščajo endorfini, ki dvigujejo razpoloženje in zmanjšujejo občutek tesnobe. Poleg tega ples ponuja priložnost za izražanje čustev in izboljšuje samozavest.
6. Kognitivne funkcije: Ples vključuje hkratno uporabo motoričnih sposobnosti, spomina in koncentracijo. Redno plesanje lahko izboljša kognitivne funkcije, kot so pozornost in sposobnost učenja.
7. Socialni vidik: Ples je tudi odlična dejavnost za druženje in vzpostavljanje socialnih stikov. Skupinski plesi spodbujajo interakcijo z drugimi ljudmi, izboljšujejo komunikacijske veščine in ustvarjajo občutek pripadnosti.

»Ples ima torej številne pozitivne učinke na zdravje, počutje in medosebne odnose. Pomembno je, da izberemo plesni stil, ki nam je všeč, je primeren za našo starost in da lahko v vadbi uživamo.
Če dodamo še čuječe gibanje dobimo dodatno prednost, da nas poveže s sabo, z okoljem in vzpostavlja ravnovesje v psihofizičnem počutju. Čuječe gibanje nam omogoča, da bolje razumemo svoje meje, moči in omejitve ter se bolje prilagajamo. Pomaga nam, da vzpostaviti boljšo povezavo med umom in telesom ter vse povežemo v celostno doživetje gibanja med plesom.«
mag. Damijana Kravanja, PRC, OE Ljudska univerza

Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023
Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023

Na okrogli mizi pod vodstvom ga. Ruže Srdoč pa so nam svoja razmišljanja podali učenci 4. razreda, ki so ob budnem očesu učiteljice Lucije Šturm pripravili raziskavo med babicami in dedki in ugotavljali, kakšne so bile plesne navade na Bovškem, kako so se takrat ljudje zabavali in družili. Z nami so delili:

»Ta dan mi je bil še posebej všeč, ker so v šolo prišli stari starši. Skupaj smo zaplesali in zapeli.
(Alen, 4. razred.)
»Meni je bilo lepo in zabavno. Všeč mi je bilo, ko sem predstavil družino. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo plesali.« (Ognjen, 4. razred)
»Ta prireditev je bila zelo dobra. Všeč mi je bilo, saj sem spoznal, kako so stari starši preživljali svoja mlada leta z glasbo in plesom. Takih nastopov bi morali imeti več.« (Jaka, 4. razred)
»Ta dan je bil nepredstavljiv, najbolj mi je bilo všeč, ko sem raziskoval kako je bilo v starih časih. Ko so stari starši in starši vstopili v dvorano, me je postalo malo strah, saj sem bila malo vznemirjena.« (Anuša, 4. razred)
»Najbolj mi je bilo všeč, ko smo naredili kačo in skupaj s starimi starši zaplesali račke in macareno.« (Kristina, 4. razred)
»Bilo je lepo, zabavno in zanimivo. Še najbolj všeč mi je bilo, ko smo se na koncu združili in šli ven.«
(Ana Vida Ostan, 4. razred)
»Zelo mi je bilo všeč, ko smo dogodek preživljali s starimi starši. Izvedli smo tudi veliko o starih plesih, igrah in dogodkih nekoč.« (Naja, 4. razred)
»Zelo mi je bilo všeč, ko je govorila gospa Ruža o diskotu in o starih plesih.« ( Bendeguz Garay, 4. razred)
»Ko so naši stari starši vstopili v šolo, se mi je zdelo zabavno, ker smo jim pokazali kaj smo se do sedaj naučili. Všeč mi je bilo, ker so nas zbrano poslušali in fotografirali.« (Erika, 4. razred)
»Na prireditvi je bilo zelo lepo. Najbolj mi je bilo všeč, da smo lahko vsi skupaj zaplesali in si polepšali dan. Prireditev je bila prelepa. Zahvaljujem se starim staršem za prijeten obisk.« (Angela, 4. razred)

Sledil je insert, kratek video prispevek, kjer je svoje poglede, poleg ga. Ruže Srdoč, podala tudi 100-letnica, ga. Štefanija Marka (po domače Fani Maželnova), ki je povedala, da so se v mladih letih zelo radi družili, plesali, ob različnih priložnostih, ena izmed takšnih priložnostih je bil pust.

»Če si petintrideset let preživel med osnovnošolci, ti je vedno lepo, ko se kot upokojen učitelj vsaj za kakšno uro vrneš mednje. Starejša, vmesna in mlajša generacija imamo mnogo možnosti za sodelovanje in učenje drug od drugega. In tudi za zabavo, kajpada! Tokrat smo se pogovarjali o plesu, ki je dobrodejen za dušo in telo in na koncu skupaj zaplesali “račke” in “makareno”, vsak po svojih najboljših močeh! Zelo zdravo, lepo na zraku, na soncu.
Nisem več dobro seznanjena z vsemi dejavnostmi bovške Zdrave šole, zato bom morda predlagala kaj, kar se že dogaja na njej, pa vseeno: Lahko bi kdaj skupaj skuhali zdrave obroke, lahko bi nabirali zdravilna zelišča, planinarili, igrali družabne igre starejšega datuma, se pogovarjali v tujih jezikih, se pogovarjali o prebrani dobri knjigi ali o dobrem filmu, lahko bi prirejali srečanja, na katera bi pripeljali ali prinesli svoje hišne ljubljenčke, mogoče bi lahko izbirali jesensko, zimsko in pomladno temo, ne nujno povezano z letnim časom, in bi o njej za šolsko oglasno desko pisali svoje misli predstavniki vseh treh generacij. Denimo o spoštovanju med ljudmi in kaj nam ta beseda sploh pomeni, ali recimo o tem, koliko smo Slovenci (še) kulturen narod, na kar smo bili vedno ponosni. Tema, ki bi morda pritegnila tudi mlajše učence, bi lahko bila Me moji sošolci/ sosedje / prijatelji res dobro poznajo?
Ni nujno, da pride pobuda ravno iz šole, v Bovcu imamo Buško izbo, ki je (in upam tudi v bodoče bo) namenjena vsem Bovčanom, zato lahko pride vabilo k sodelovanju tudi od tam. Karkoli že bo v prihodnje tema našega druženja, bom rada sodelovala. Po svojih najboljših močeh, seveda.«
Ruža Srdoč, Buška Izba, Društvo upokojencev Bovec

Otroci so potrdili, da ples združuje. Vsi prisotni so skupaj s folklorno skupino pod mentorstvom Lucije Šturm in Nade Mlekuž namreč odplesali na zunanji prostor, kjer so prisotni zaplesali še dva skupna plesa pod vodstvom mag. Damijane Kravanja, dr. Vudraga in 4-ih učenk 9. razreda OŠ Bovec.

Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023
Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023

V upanju, da smo z dogodkom posadili kakšno misel, komu polepšali dan, morda poiskali kakšne odgovore na medgeneracijske izzive, smo srečanje zaključili z mislijo »Že mladi moramo skrbeti, da bomo aktivni in zdravi tudi v starosti, saj starati se načeloma začnemo, že od rojstvu.«

Na današnji dan, 19. maja praznujemo tudi »Dan posadi nekaj«. Posaditi nekaj za naslednje rodove, skupaj z mlajšimi in starejšimi je lahko priložnost za ponovno praznovanje. V zahvalo za sodelovanje sta predstojnik NIJZ OE Nova Gorica, dr. Marko Vudrag in predstavnica PRC, OE Ljudska univerza iz Tolmina, Brigita Bratina Peršin simbolično predala drevo ravnateljici OŠ Bovec, Denise Šuler Rutar. Za naslednje rodove, za spomin na srečanje »Pokloni čas polepšaj dan s pridihom plesa«, na skupno preživet čas in kot opomnik za nadaljevanje medgeneracijskih srečanj.

Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023
Vir: Arhiv Posoški razvojni center, OE Ljudska univerza, 2023

Dogodek je zaključila ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar.

Za izvedbo srečanja se zahvaljujemo vsem, ki ste si vzeli čas in nam polepšali dan z vašo prisotnostjo, OŠ Bovec ga. Denise Šuler Rutar z vsemi sodelavci, ki so nas toplo sprejeli, ga. Ruži Srdoč, ki med drugim pridno prenaša svoje znanje na mlajše generacije, PRC-ju, OE Ljudski univerzi ga. Damijani Kravanja, predstojniku NIJZ OE Nova Gorica dr. Vudragu, ki sta vedno pripravljena na nove izzive. Velika zahvala pa gre otrokom, ki so tudi ta dan ponovno dokazali, da so neprecenljiv zaklad!

Srečanje je napovednik vseslovenske akcije “Pokloni čas polepšaj dan”, ki jo je NIJZ napovedal prav na 29.  april.

»Tako spontane in lepo zamišljene (in izvedene) delavnice še nisem videl v svoji javno zdravstveni karieri. In to zahvaljujoč “šoli”, učenkam in učencem ter učiteljskem zboru. Mi gostje (tutorji) smo res bili zraven, to že, ampak vsebina je bila izpolnjena z neverjetno pristnostjo “šole”. Z velikim veseljem bom sodeloval (s svojo ožjo in širšo ekipo) z vami, tako (tam, v šoli) se realizirajo afirmacijski potenciali vseh udeleženih, sploh učenci. Socialni kapital, ki iz tega izhaja nima cene.« pridr. prof. dr. Marko Vudrag, NIJZ OE Nova Gorica

Kamenčke na področju aktivnega in zdravega staranja lahko prispevamo vsi.
Bi nekomu polepšal dan?

Pridruži se vseslovenski akciji »Pokloni čas, polepšaj dan«!
Vseslovenska akcija bo potekala 1. oktobra 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših. Slednji sovpada z Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki poteka od 8. septembra do 8. oktobra 2023 in se zaključi s Tednom otroka. Več o akciji na spletni strani staranje.si

Prispevek pripravila Andreja Mezinec s sodelujočimi na dogodku.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno