Območna enota Novo mesto

Počitnice so tu!

Območna enota Novo mesto

Prihaja čas dopustov in počitnic, čas, ko bomo poskušali izstopiti iz vsakdanjih ritmov in obveznosti ter se poskušali napolniti z novo svežino, vedrino in močjo. Možnosti in načinov, kako preživeti počitniške dni je veliko in vsak izmed nas, si jih bo izbiral po svoje.

Zadnje posodobljeno: 21.06.2022
Objavljeno: 21.06.2022

Prepogosto pri načrtovanju počitnic podležemo nekim modnim počitniškim idealom, ki nam vsiljujejo, kako naj naš dopust izgleda, kam moramo oditi in tudi kaj naj tam počnemo.. Namen počitnic ni, da bomo lahko na družabnih omrežjih delili neverjetne fotografije eksotičnih krajev in si s tem prislužili pozornost virtualnih prijateljev.

Toda počitnice se ne dogajajo v znanih turističnih in eksotičnih krajih nekje daleč od doma; na morju in v gorah… Prave počitnice se dogajajo v nas in ustvarijo notranji zapis, notranji spomin na lepe trenutke, na lepa doživetja in občutja, in ta spomin nas lahko greje še dolgo časa in iz njega lahko črpamo moč in spodbudo za težke dni.

Počitnice so iskanje lepote, takšne lepote, ki umiri naše srce in nam prinese stik s seboj, takšne lepote, ki nas ustavi, ki nas spodbudi k čudenju in hvaležnosti.  In ta lepota se nahaja povsod, tudi v čisto vsakdanjih stvareh in v ljudeh, ki živijo z nami, le videti jo moramo. Doživimo jo lahko ob branju ali pogovoru, ob opazovanju oblakov ali igri z otroki, doživimo jo na koncertu ali v tihoti.

Bodimo odprti za to lepoto, kajti brez doživljanja le te, človek postane zagrenjen in utrujen od življenja.

In ne delajmo si lažnih utvar, da bodo počitnice samo lepe; ne negujmo misli, da se bomo vsi imeli le lepo in dobro …šlo bo tudi marsikaj narobe, morda zelo narobe.

Toda tudi  negativne, boleče izkušnje imajo svoj smisel v našem življenju. Začnimo slaviti  življenje v vseh raznolikih oblikah, barvah in tonih, sprejmimo ga takega kot se ponuja.

Pa ne porabimo vsega dopusta le zase, za svojo dobrobit… Namenimo del svojega časa še komu, ki je morda osamljen, žalosten, bolan, naj si ob nas odpočije in nabere novih moči. Bodimo mi komu vedrina in počitek, da bomo ob koncu poletja lahko skupaj rekli: bilo je lepo – za vse.

 


 

Za prijetnejše počitnice smo pripravili počitniški koledar, ki vsebuje devet vsebinskih področij z glavnimi sporočili (dobro počutje, varna uporaba zaslona, ustno zdravje, preprečevanje nalezljivih bolezni, zdrava prehrana, zaščita pred soncem, zdrava telesna dejavnost, spanje in preprečevanje poškodb) ter koledar poletnih počitnic 2022 z izzivi/nalogami iz posameznih vsebin.

Koledar v obliki primerni za tiskanje najdete spodaj.

Datoteke:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno