Območna enota Novo mesto

Sezona piknikov in transport hrane

Območna enota Novo mesto

Sezona piknikov ob dobri hrani in pijači je v polnem zamahu. Pomembno je, da pri pripravi hrane upoštevamo pravilne higienske postopke in osnovna higienska načela za varnost živil in da takšne dogodke vnaprej načrtujemo.

Zadnje posodobljeno: 27.06.2023
Objavljeno: 27.06.2023

 

Hrana se namreč na takšnih dogodkih velikokrat pripravlja v improviziranih pogojih, ob visokih zunanjih temperaturah, brez tekoče pitne vode, hladilnih naprav, delovnih površin in pripomočkov. Pomembo je, da se piknike vnaprej načrtuje, priprava hrane naj bo enostavna in sprotna. Nehigienska oziroma neprimerna priprava in shranjevanje živil v toplem vremenu, omogočata idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij, ki so lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili.

Pri pripravi hrane je potrebno upoštevati pravilne higienske postopke in osnovna higienska načela za varnost živil:

  • Za transport na mesto piknika, shranjevanje živil na lokaciji in za morebitna neporabljena živila uporabljajte ohlajene hladilne torbe. Le te naj bodo ločene za surova živila, gotova živila in pijačo. Namestite jih v senco in jih odpirajte le po potrebi.
  • Surova živila naj ne pridejo v stik z živili, ki so že pripravljena za uživanje.
  • Pribor, orodje, oprema in posode uporabljajte ločeno za surova in gotova živila (npr. ne uporabljajte istega pribora in posode za surovo in pečeno meso).
  • V kolikor na mestu piknika ni dostopna neoporečna pitna voda, imejte s seboj ustrezno količino ustekleničene vode. Živila, predvsem sadje in zelenjavo, očistite in operite že doma.
  • Vzdržujte higieno rok, pribora in opreme. V kolikor za higieno rok ni dovolj pitne vode, uporabite alkoholne robčke za enkratno uporabo.
  • Odtajanje mesa naj poteka v hladilniku ali pod hladno tekočo vodo. Meso mora biti pred peko na žaru popolnoma odtajano.
  • Surova in pripravljena živila vedno pokrijte, da preprečite onesnaževanje.
  • Pri pečenju na žaru z ogljem pazimo, da so rešetke vroče in čiste.
  • Poskrbite za ustrezno toplotno obdelavo živil. Zunanji videz mesa, zažgana, pooglenela površina ni zagotovilo, da je meso v sredini dovolj pečeno (v sredini ne sme biti rožnato ali krvavo). V kolikor imate možnost, uporabite vbodni termometer.
  • Gotova živila čimprej porabite in jih ne shranjujte v temperaturnem območju med 5°C in 63°C. Če so bila živila shranjena v tem temperaturnem območju več kot dve uri, jih zavrzite.

Z ustreznimi higienskimi ukrepi z živili ravnajte odgovorno ter s tem poskrbite za svoje in zdravje ljudi okoli vas. Veselo piknik sezono!

 

 

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno