Območna enota Novo mesto

Svetovni dan brez tobaka 2021 – 31.maj; »Odločeni! Opuščamo kajenje«

Območna enota Novo mesto

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Ne le kajenje, ampak tudi izpostavljenost tobačnemu dimu iz okolja je povezana z obsežnimi škodljivimi učinki na zdravje, še posebej pri ranljivih skupinah. Kajenju tobaka pripisujemo veliko breme bolezni in prezgodnjih smrti, zato na ta dan po vsem svetu opozarjamo na škodljive posledice rabe tobaka in spominjamo na ukrepe, ki zmanjšujejo njegovo uporabo ter varujejo zdravje ljudi. Tako kajenje kot pasivno kajenje (izpostavljenost tobačnemu dimu) sta eden od pomembnejših vzrokov nastanka bolezni srca in ožilja.

Zadnje posodobljeno: 24.05.2021
Objavljeno: 24.05.2021

Zaradi bolezni srca in ožilja umre v svetu več ljudi kot zaradi kateregakoli drugega vzroka. Ravno tobak je eden od vodilnih vzrokov za nastanek bolezni srca in ožilja. Je neposredni vzrok smrti za približno 12 % teh bolezni. Kadilci imajo 2 do 4-krat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje pa za 20─30 % poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni.

Letošnji dan brez tobaka obeležujemo pod geslom »Odločeni! Opuščamo kajenje«. Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zato vse kadilce osveščamo k opustitvi kajenja. Le popolna opustitev tega je ukrep, ki zagotavlja ustrezno zaščito pred tobačnim dimom iz okolja. Varne ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu ni; kakršenkoli obseg izpostavljenosti je zdravju škodljiv. Njegova opustitev je koristna za zdravje v katerikoli starosti, še posebej sedaj med epidemijo so kadilci  še bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Opustitev kajenja je v vseh pogledih najbolj zdrava odločitev.

Kadilci lahko kajenje opustite sami, lahko pa se za povečano uspešnost opustitve obrnete na brezplačne in plačljive pomoči pri opuščanju kajenja.  V Sloveniji deluje vsak dan tudi med vikendi in prazniki od 7 do 10 ter med 17. in 20. uro brezplačni svetovalni telefon 080 27 77. Posameznik dobi vse potrebne informacije o opuščanju kajenja ter podporo in svetovanje v času opuščanja in vzdrževanja abstinence kajenja.

Brezplačna so tudi individualna svetovanja in skupinski programi opuščanja kajenja, ki potekajo v Zdravstveno-vzgojnih centrih IN v Centrih za krepitev zdravja, ki delujejo po zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji.  Zaradi trenutne epidemiološke situacije je lahko v teh centrih okrnjen obseg dela, zato delovanje centrov preverite na spletni strani ali po telefonu.

Tudi v lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu (žvečilke, obliži in inhalatorji…). O uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila za opuščanje kajenja na recept pa vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik.

Če kadite, je opustitev kajenja najbolje, kar lahko naredite za svoje zdravje.

 

»VERJEMI, da zmoreš in si že na pol poti do CILJA«

Theodore Roosevelt


Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno