Območna enota Novo mesto

Vsakodnevna skrb za ustno zdravje

Območna enota Novo mesto

Vsako leto 20. marca obeležujemo Svetovni dan ustnega zdravja, ki je neločljiv del splošnega zdravja in pomemben dejavnik kakovosti življenja. Pri ohranjanju in krepitvi ustnega zdravja ima ključno vlogo lastna skrb zanj.

Zadnje posodobljeno: 18.03.2022
Objavljeno: 18.03.2022

Skoraj vsakdo se v življenju sreča s katero od bolezni ustne votline. Te so v svetu zelo razširjene. Karies predstavlja eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni. Njegov nastanek je povezan s prisotnostjo bakterij v zobnih oblogah, ki razgradijo sladkorje iz hrane v kisline, te kisline pa raztapljajo zobno površino. Z vidika ustnega zdravja svetujemo izogibanje jedem, ki jim je dodan sladkor, prav tako pa je bolje uživati celo sadje, kot pa napitke iz stisnjenega ali predelanega sadja. Druga, zelo pogosta bolezen v ustni votlini je parodontalna bolezen, ki je tudi povezana s prisotnostjo zobnih oblog. Bakterije v oblogah ob zobnem vratu povzročajo vnetje obzobnih tkiv. Vneta dlesen je zadebeljena, pordela in ob dotiku zakrvavi. Bolezen postopno napreduje, prične se raztapljati kost in propadati tkiva, ki zob pripenjajo v kost. Zobje se razmajajo, kar lahko vodi celo do izgube zob. Poleg neustrezne ustne higiene je z nastankom parodontalne bolezni povezano tudi kajenje. Kajenje je skupaj z uživanjem alkohola pomemben dejavnik tveganja tudi za nastanek raka ustnega predela. Dobro ustno zdravje pripomore k boljšemu splošnemu zdravju in podaljšuje življenje. Ustno zdravje predstavlja pomemben element kakovosti življenja posameznika in je neločljiv del splošnega zdravja. Nekatere sistemske bolezni se tako s svojimi znaki izrazijo v ustni votlini. Velja pa tudi obratno, da zdravje ustne votline, predvsem obzobnih tkiv, vpliva na druga bolezenska stanja in sistemsko zdravje. Ta povezanost je najbolj raziskana na področju bolezni srca in žilja, zapletov med nosečnostjo in nekaterih presnovnih motenj (npr. sladkorna bolezen).

Ključni dejavnik pri ohranjanju ustnega zdravja je primerna in zadostna ustna higiena, kar pomeni umivanje zob vsaj dvakrat dnevno z zobno pasto s fluoridi. Enako pomembno se je tudi redno udeleževati preventivnih pregledov pri zobozdravniku. Na preventivnem pregledu je namreč mogoče dovolj zgodaj odkriti morebitne bolezni in začeti pravočasno zdravljenje. Vsaka zavarovana oseba ima pravico do izbire osebnega zobozdravnika.

Skrb za ustno zdravje je pomembna v vseh življenjskih obdobjih, tako med otroci, odraslimi in starostniki. Še posebno skrbni naj bodo kronični bolniki, saj lahko z redno ustno nego in rednimi zobozdravstvenimi pregledi prispevajo k zgodnjemu odkritju morebitnih ustnih bolezni in hkrati tudi k boljšemu obvladovanju njihove primarne kronične bolezni.

Koraki za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja?

• Zobe umivamo vsaj dvakrat dnevno.
• Uporabljamo mehko zobno ščetko, ki jo zamenjamo, ko je izrabljena.
• Zobna pasta naj vsebuje ustrezne koncentracije fluoridov, pozorni pa smo tudi na količino paste:
– do 2. leta: 1000 ppm, za riževo zrno paste,
– od 2. do 6. leta: 1.000 ppm, za grahovo zrno paste,
– od 6. leta naprej: 1.450 ppm, 1–2 cm zobne paste.
• Po umivanju zob se izogibamo spiranju ustne votline.

• Otroku pričnemo umivati zobe ob izrasti prvega mlečnega zoba.
• Otroku pri umivanju zob pomagamo in ga nadziramo najmanj do 6. leta.
• Odrasli uporabljamo tudi pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov (zobno nitko in/ali medzobno ščetko).
• Skrbimo za primerno higieno protez, ki jih umivamo pod mlačno tekočo vodo, brez uporabe zobnih past.
• Pri umivanju protez odstranimo vse ostanke pritrdilnih past.
• Izogibamo se vmesnim prigrizkom med obroki.
• Izogibamo se sladkarijam in sladkim pijačam.

• Po uživanju kisle hrane in pijače ščetkanje odložimo za 15–30 minut.

• Najmanj enkrat letno obiščemo zobozdravnika, tudi če nimamo težav.


 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno