Območna enota Novo mesto

Zakaj je telesna dejavnost pomembna?

Območna enota Novo mesto

Redna telesna dejavnost in aktiven življenjski slog sodita med ključne dejavnike, ki pripomorejo k ohranjanju, varovanju in krepitvi zdravja. Nasprotno pa telesna nedejavnost in nezadostna telesna dejavnost ter vse bolj sedeč življenjski slog povečujejo tveganje za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni, zmanjšujejo kakovost življenja in lahko vodijo celo v prezgodnjo smrt. Za ohranjanje in krepitev zdravja je zato priporočljivo izkoristiti vsako priložnost za gibanje.

Zadnje posodobljeno: 20.09.2021
Objavljeno: 20.09.2021

 

Preveč sedenja lahko škoduje zdravju, več gibanja in manj sedenja pa zdravju koristi. Zato SZO za zdravje in dobro počutje vseh odraslih priporoča najmanj 150 do 300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden (ali enakovredno količino visoko intenzivne telesne dejavnosti), za otroke in mladostnike pa povprečno 60 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na dan.

Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Zato:

– vsak dan gibajmo čim več in dolgo sedenje prekinjajmo z vmesnimi vstajanji, kratkimi sprehodi ali vajami;

– izvajajmo tiste dejavnosti in športe, ki nas veselijo;

– telesno dejavnost vključujmo v svoje obveznosti;

– bodimo čim pogosteje telesno dejavni zunaj in v dobri družbi;

– poskrbimo za urejeno spanje, saj le spočiti lahko izvajamo zdravo telesno dejavnost primerno energično;

– v primeru neprijetnih občutkov, bolečin v mišicah ali tiščanja v prsnem košu, težkega dihanja, slabega počutja, vrtoglavice in slabosti, takoj prekinimo z dejavnostjo in se posvetujmo s svojim zdravnikom.

V videoposnetku, ki je nastal ob obeležitvi Evropskega tedna mobilnosti (ETM), Evropskega tedna športa (ETŠ) ter ob Dnevu slovenskega športa, smo o tem kaj jim pomeni telsna aktivnost povprašali novomemeščane. Ob tej priložnosti se Gregorju Macedoniju, Ireni Yebuah Tiran, Juretu Maroltu in Bogdanu Finku lepo zahvaljujemo za sodelovanje in podporo.

Videoposnetek “Zakaj je telesna dejavnost pomembna?” si lahko ogledate na spodnjem linku.


Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno