Podatki

Prva objava: Zdrava leta življenja 2021

Podatki

Prebivalci Slovenije, ki so bili rojeni v letu 2021, lahko v povprečju pričakujejo 78 let življenja, od tega 82 % brez večje oviranosti, prebivalke pa 84 let življenja, od tega 80 % brez večje oviranosti.

Zadnje posodobljeno: 31.05.2023
Objavljeno: 31.05.2023

Strukturni kazalnik Zdrava leta življenja opazuje omejitve posameznika pri običajnih aktivnosti in predstavlja pričakovano trajanje življenja brez oviranosti. Kazalnik podaja odgovor na vprašanje ali se podaljševanje življenjske dobe preživi v dobrem ali slabem zdravju.

Dečki rojeni v letu 2021 lahko v povprečju pričakujejo 64 let, deklice rojene v enakem obdobju pa 67 let življenja brez večjih oviranosti.

Pričakovano trajanje življenja brez oviranosti se med regijami zelo razlikuje.  Dečki, rojeni v letu 2021, lahko v svoji življenjski dobi pričakujejo najdaljše obdobje življenja brez oviranosti, če prebivajo v primorsko-notranjski regiji.  Podobno velja za dekleta, rojena v istem letu, ki prebivajo v gorenjski regiji.

Podrobnejši podatki o zdravih letih življenja v Sloveniji, so objavljeni na NIJZ Podatkovnem portalu (Zdravstveno stanje – Zdrava leta življenja).

Dokument: Zdrava_leta_življenja_2021

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno