Podatki

Povpraševanje po podatkih

Podatki

Če na naših straneh niste našli želenega, vas vabimo, da nam svoja vprašanja sporočite preko statistične pisarne.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 12.08.2022
Objavljeno: 12.08.2022

Statistična pisarna nudi možnost:

  • PRIPRAVE PODATKOV PO MERI in je namenjena širši in strokovni javnosti, v primeru ko potrebujete bolj podrobne izbrane podatke, pomoč pri interpretaciji podatkov ter
  • ZA RAZISKOVALCE tudi dostop do mikropodatkov za raziskovalne namene.

Priprava podatkov

Za začetek postopka je potrebno izpolniti obrazec Opis naročila (pripeta vloga v DOC in PDF obliki), kjer navedete vaše zahteve in jih pošljite po elektronski pošti: statisticna.pisarna@nijz.si.

V primeru naročanja večje količine podatkov, ki niso objavljeni na spletnih straneh, ali posebnih obdelav, vam bomo po Navodilu o lastni dejavnosti zaračunali materialne stroške in storitve po veljavnem ceniku. O ceni celotne storitve in predvidenem roku v katerem lahko pripravimo obdelavo vas vnaprej obvestimo.

Poleg priprave podatkov nudimo tudi strokovno pomoč pri naročanju interpretaciji podatkov. Podatke, ki so na voljo v elektronski obliki, posredujemo preko elektronske pošte ali na magnetnem mediju, ostale podatke (kopije) pa preko navadne pošte.

Potrudili se bomo in vam kar najhitreje odgovorili. Če pa bi priprava ustreznega odgovora izjemoma trajala dlje časa, vas že vnaprej prosimo za razumevanje.


Za raziskovalce

NIJZ omogoča dostop do mikropodatkov za raziskovalni in analitični namen (za registrirane raziskovalce, raziskovalce v državni upravi in registrirane raziskovalne ustanove). Za začetek postopka je potrebno izpolniti Vlogo za pripravo mikropodatkov:

  • za raziskovalce (pripeta vloga v docx obliki),
  • za raziskovalne inštitucije (pripeta vloga v docx obliki)
  • ter jo poslati po elektronski pošti: statisticna.pisarna@nijz.si.

V primeru, ko je vloga odobrena, je potrebno dostop do podatkov urediti še s pravno-formalnega vidika. Do podatkov lahko dostopate osebno, v tako imenovani Varni sobi, v prostorih NIJZ, lahko pa vam jih pripravimo in jih prejmete zapisane na magnetnem mediju. Vse podrobnosti urejate preko kontakta Statistične pisarne.

Individualni podatki, ki so zbrani v okviru državne statistike, so strogo zaupni in se smejo uporabljati le za statistične namene, ne glede na to, ali se nanašajo na fizične ali pravne osebe, zato je treba z njimi ravnati skrajno skrbno in odgovorno, kakršno koli omogočanje dostopa do takih podatkov raziskovalcem pa mora biti v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov, Zakonom o varstvu podatkov ter Zakonom o državni statistiki.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno