Programi

Program Svit je prejel nagrado Prizma

Programi

Program Svit je  maja 2021 prejel nagrado Prizma, nacionalno strokovno nagrado za odličnost izvedenih komunikacijskih programov na področju odnosov z javnostmi, ki jo podeljuje Slovensko društvo za odnose z javnostmi.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 20.05.2021
Objavljeno: 20.05.2021

nagrada prizma za program svit

Nagrado je prejel za kampanjo »Poskrbi za svojo r*t, odzovi se v Program Svit«, ki jo je izvedel v letih 2019 in 2020.  S kampanjo so pri Programu Svit želeli zagotoviti dobro odzivnost v program, pripomoči k ozaveščanju o raku na debelem črevesu in danki, povečati zavedanje o pomenu zdravega načina življenja ter povečati prepoznavnost in ugled programa.

Rak je v Sloveniji velik zdravstveni, socialni in ekonomski problem. Še pred desetimi leti je bila Slovenija po umrljivosti zaradi raka na debelem črevesu in danki v samem evropskem vrhu, bil je drugi najpogosteje odkriti rak pri obeh spolih skupaj. Danes pa je v Sloveniji obolevnost za to boleznijo padla na peto mesto med raki, k čemur pomembno prispeva odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v Programu Svit.  Cilj kampanje »Poskrbi za svojo r*t, odzovi se v Program Svit« je bil doseči zavedanje, da udeležba v Programu Svit lahko reši življenje.

Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu, so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa ali danke razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. S Programom Svit zmanjšujemo število na novo zbolelih ljudi ter raka odkrivamo v zgodnejših stadijih, kar posledično izboljša kakovost bolnikovega življenja. Zgodaj odkrito bolezen namreč lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

Da bi bil Program Svit uspešen na ravni populacije, se ga mora aktivno udeležiti vsaj 70 % povabljenih, še bolje pa več. Zato ni dovolj, da ciljni javnosti program samo ponudimo. Opolnomočiti jih moramo za sodelovanje, jih informirati, spodbuditi in podpreti, da bodo vse korake opravili pravilno in tako storili nekaj zelo pomembnega za svoje zdravje. Poleg tega je izziv komunikacija vsebin povezanih z zadnjo platjo, saj ta tema še vedno predstavlja tabu.

Kampanja »Poskrbi za svojo r*t, odzovi se v Program Svit« je bila v prvi vrsti namenjena ciljni javnosti Programa Svit, torej moškim in ženskam,  med 50. in 74. letom starosti, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. S kampanjo smo jih želeli opozoriti, da se rak na debelem črevesu in danki v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Prav tako morebitne spremembe na steni črevesa ne krvavijo nujno pri vsakem odvajanju, zato je pomembno, da se ciljna javnost v program odzove vsaki dve leti, da lahko morebitno bolezen še pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo. Po drugi strani pa je kampanja s svojo izzivalnostjo in igrivostjo ciljala tudi na mlajše, torej tiste, ki se bodo v program vključili v prihodnosti, saj je pomembno, da program spoznajo že pred 50. letom, ker je zato vključevanje vanj takrat lažje.

Prejem nagrade Prizma potrjuje, da je izvedena kampanja uspešno dosegla zastavljene cilje. Veseli smo, da je bila v očeh strokovne javnosti s področja komuniciranja prepoznana kot ena izmed najboljših v Sloveniji.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno