Projekti

Uvodno srečanje partnerjev novega evropskega projekta EUROHELICAN

Projekti

Ljubljana, 18. november 2022 – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je organiziral uvodno srečanje partnerjev novega evropskega projekta EUROHELICAN – Preprečevanje raka želodca z iskanjem in zdravljenjem okužbe s Helicobacter pylori. Cilj projekta je oceniti izvedljivost populacijskega testiranja na bakterijo Helicobacter pylori in strategije zdravljenja za preprečevanje raka želodca v Evropi. Na projektu, ki ga sofinancira Evropska unija, poleg NIJZ sodelujejo Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Mednarodna agencija za raziskovanje raka Svetovne zdravstvene organizacije (IARC), Inštitut klinične in preventivne medicine Univerze v Latviji in Univerzitetna bolnišnica Nantes. Projekt bo trajal v obdobju od 1. 11. 2022 do 30. 4. 2025.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 21.11.2022
Objavljeno: 21.11.2022

eurohelican

Rak želodca je z več kot milijonom novih primerov in skoraj 800.000 smrti po vsem svetu leta 2020 peta najpogosteje diagnosticirana vrsta raka in četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu. V Evropi je rak želodca pomemben javnozdravstveni problem in velik izziv, pri čemer imajo regije srednje in vzhodne Evrope najvišjo pojavnost raka želodca, takoj za vzhodno Azijo. V Evropi ima rak želodca slabo prognozo s 5-letno relativno stopnjo preživetja med 19 in 30 %. Kljub nedavnemu terapevtskemu napredku se 5-letno preživetje v zadnjih desetletjih v večini evropskih držav ni bistveno izboljšalo.

Okužba z bakterijo Helicobacter pylori (H. pylori) pomeni visoko tveganje za razvoj raka na želodcu. Glede na njegovo absolutno breme in znatno razširjenost okužbe s H. pylori po vsem svetu, ki jo je mogoče zdraviti, je najboljši način za zmanjšanje umrljivosti zaradi raka želodca preventivno ukrepanje. Zato je kot strategija za preprečevanje raka želodca v okviru projekta EUROHELICAN predlagano pilotno populacijsko testiranje in zdravljenje H. pylori, kar bi pomembno preprečilo izgubo življenj oziroma kakovosti življenja zaradi te maligne bolezni.

Z zdravljenjem okužbe bi preprečili in odpravili še druge gastroenterološke težave: razjedo na želodcu in dvanajstniku, gastritis (vnetje želodčne sluznice), dispepsijo (občutek polnosti, napihnjenosti, pekoča bolečina, spahovanje, slabost), anemijo zaradi pomanjkanja železa, MALT limfom, pomanjkanje vitamina B12, avtoimuno bolezen idiopatska trombocitopenična purpura.

Rezultati projekta bodo snovalcem politik na področju javnega zdravja pomagali pri vključitvi populacijskega testiranja in strategije zdravljenja H. pylori v svoje prednostne naloge zdravstvenega varstva za preprečevanje raka želodca. Pri tem bodo lahko uravnovesili učinkovitost, izvedljivost in sprejemljivost testiranja in zdravljenja s kratkoročnimi in dolgoročnimi možnimi škodljivimi učinki.

Na uvodnem srečanju projekta EUROHELICAN so o glavnih ciljih projekta, delovnih paketih, posameznih aktivnostih tvorno spregovorili vsi partnerji projekta, ki so natančno določili postopke sodelovanja za uspešno izvedbo projekta.

 

Uvodno srečanje na projektu Eurohelican
Uvodno srečanje na projektu Eurohelican
Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno