Alkohol

Otroci za varnost v prometu 2022

Alkohol

Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, je v Sloveniji pogost spremljevalec družabnega življenja. Vpet je v mnoge obrede in tradicije in posledično se po porabi čistega alkohola na odraslega prebivalca naša država uvršča med vodilne v Evropi.

Zadnje posodobljeno: 10.11.2022
Objavljeno: 10.11.2022

Poraba čistega alkohola je v letu 2021 znašala 10,62 litrov na prebivalca, starega 15 in več let, ali prevedeno v posamezne alkoholne pijače: 45,1 l vina in 84,6 l piva in 3,6 l žganih pijač na toliko starega prebivalca. Raziskave kažejo, da v Sloveniji alkoholne pijače pije več kot petina odraslih prebivalcev, kažejo pa tudi, da dobra polovica odraslih prebivalcev alkoholne pijače pije na visoko tvegan način. Med njimi je največ takih, ki sicer večjih količin alkohola ne pijejo redno, se pa najmanj enkrat na leto opijejo.

Z vidika zdravja varna količina alkohola ne obstaja. Alkohol pomembno vpliva na pojav več kot 200 bolezenskih stanj, poškodb in zastrupitev. Nekatera bolezenska stanja se razvijejo izključno zaradi vpliva alkohola, pri drugih je pitje alkoholnih pijač eden od dodatnih vzrokov obolenja, poškodbe ali smrti. Samo zaradi vzrokov, ki se razvijejo izključno zaradi vpliva alkohola, v Sloveniji na dan v povprečju umrejo 3 osebe. Posledice pitja alkoholnih pijač so številne in se ne kažejo samo na zdravju posameznika, ki pije, temveč tudi v njegovi družini in širše ter predstavljajo veliko socialno in finančno breme celotni družbi.

Škodljiva raba alkohola zato predstavlja velik javno zdravstveni in družbeni problem, ki prispeva tudi k slabši varnosti v prometu. Poleg tega, da alkohol deluje na številne organe v našem telesu, je tudi droga, ki ohromi možgane. To pri osebi, ki pije, vpliva na njeno presojo, zmanjša samokritičnost, vodi v precenjevanje lastnih sposobnosti, poveča pripravljenost za tveganje, podaljša odzivni čas in zmanjšuje sposobnost usklajenega gibanja. Vpliv alkohola na psihofizične sposobnosti posameznika ni odvisen od vrste pijače, torej piva, vina ali žgane pijače, temveč od količine popitega čistega alkohola. Ob tem velja, da je enaka količina čistega alkohola (10 gramov) v 1 dcl vina, 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače. Za razgradnjo 10 gramov alkohola pa jetra potrebujejo 1 do 2 uri, kar kaže, da je alkohol v telesu še dolgo prisoten.

Alkohol že v majhnih količinah vpliva na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispeva k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode in tudi k teži poškodbe. Pri mnogih ljudeh se to pokaže že pri količini alkohola v krvi (oz. količini alkohola v izdihanem zraku), ki je nižja od tiste, kot je trenutno dovoljena z zakonom. Po podatkih policije alkohol botruje kar tretjini prometnih nezgod s smrtnim izidom in mnogim poškodbam. Alkohol pa ne vpliva samo na voznike motornih vozil, temveč na vse udeležence v prometu, tudi kolesarje, pešce.

Ena izmed tradicij, ki je globoko zakoreninjena v slovenskem kulturnem prostoru, je tudi martinovanje s številnimi dogodki, katerih ključen del je nazdravljanje z (mladim) vinom. Zato v dneh okoli Martinovega območne enote NIJZ, skupaj s šolami in policijskimi postajami, organiziramo ulične akcije, s katerimi nagovarjamo udeležence v prometu in jih ozaveščamo o škodljivih učinkih alkohola in ter o tem, da je varen udeleženec v prometu samo trezen udeleženec (brez prisotnosti alkohola in ostalih psihoaktivnih snovi).

NIJZ OE Ljubljana  je v sodelovanju z učenci OŠ Franceta Bevka Ljubljana in PP Ljubljana – Bežigrad organizirala in izvedla akcijo v sredo 9. 11. 2022.

V podravski regiji  v organizaciji NIJZ OE Maribor je  načrtovana  izvedba preventivne akcije  skupaj  z OŠ Rudolfa Maistra, Šentilj.

V koroški regiji  bodo v organizaciji NIJZ OE Ravne na Koroškem sodelovale vse štiri policijske postaje, in sicer PP Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec. Po celotni regiji se bodo na martinovo, 11. 10. 2022 izvajale ulične akcije, ponekod pa se bodo policistom pridružili tudi otroci iz vrtcev in učenci osnovnih šol.

NIJZ OE Murska Sobota  je organizatorica  7 preventivnih uličnih akcij v Pomurju, ki bodo potekale  v petek, na martinovo 11. 11. 2022. Preventivne akcije se izvajajo v sodelovanju s PP Murska Sobota, PP Lendava, PP Ljutomer in PP Gornja Radgona ter OŠ Grad, DOŠ I Lendava, OŠ I Murska Sobota,  DOŠ II Lendava, OŠ sv. Jurij ob Ščavnici, Vrtcem pri OŠ sv. Jurij, Rogašovci  ter Vrtcem Veržej.

NIJZ OE Celje je organizirala izvedbo preventivnih uličnih akcij v sodelovanju  Osnovno šolo Dobje, Vrtcem Ringaraja pri OŠ Artiče, Podružnično osnovno šolo Blagovna, Podružnično osnovno šolo Loka pri Žusmu ter Osnovno šolo  Dramlje.

NIJZ OE Kranj sporoča, da se bodo 4 preventivne akcije odvijale na martinovo, 11. 11. 2022 v bližini OŠ Voklo, OŠ Bohinjska Bistrica in OŠ Janeza Puharja Kranj Center ter 16. 11. 2022 v bližini OŠ Škofja Loka – mesto.

O izvedenih akcijah  bomo poročali naslednji teden.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno