Alkohol

Publikacija za izmenjavo primerov dobrih praks na področju zmanjševanja z alkoholom povezane škode

Alkohol

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal publikacijo za izmenjavo z dokazi podprtih primerov dobrih praks z naslom Intervencije ozaveščanja javnosti, intervencije v šolskem okolju in zgodnje intervencije za zmanjševanje z alkoholom povezane škode.

Zadnje posodobljeno: 06.01.2017
Objavljeno: 06.01.2017

Publikacija ponuja sistematičen opis omenjenih treh skupin ukrepov, kratka priporočila pri načrtovanju različnih intervencij in podrobno predstavitev primerov dobrih praks.

Angleška različica publikacije, ki je nastala v okviru programa skupnega ukrepa držav članic EU za zmanjševanje škode povezane z alkoholom (RARHA, ang. The Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm), je bila financirana v okviru Drugega zdravstvenega programa EU in je tudi dostopna na NIJZ spletni strani na naslednji povezavi. Tokrat je pred vami slovenski prevod omenjene publikacije, ki je v prvi vrsti namenjena strokovnjakom, izvajalcem preventivnih programov na področju alkoholne problematike. Koristila bo tudi vsem, ki soustvarjajo alkoholno politiko v Sloveniji, kot so ustrezna ministrstva, oblikovalci politik, strokovnjaki s področja javnega zdravja, nevladne organizacije in ostali deležniki, ki so odgovorni za načrtovanje in izvajanje intervencij na področju alkohola.

»Upamo, da bo ta publikacija ponudila orodja, ki bodo pripomogla k sprejemanju odločitev na področju alkoholne preventive, ki temeljijo na najboljši dokazih, ki so trenutno na voljo,« je povedala sourednica in soavtorica publikacije dr. Sandra Radoš Krnel z NIJZ.

Glavni poudarki avtorjev publikacije:

  • Raba alkohola v EU predstavlja resen problem.
  • Obstajajo dokazano učinkoviti ukrepi alkoholne politike, ki zmanjšujejo škodo zaradi alkohola.
  • Učinkovitost posamezne intervencije ni določena s kategorijo, v katero spada, saj lahko posamezna intervencija deluje povsem dobro, tudi če je v skupini intervencij, ki kažejo omejeno učinkovitost pri zmanjševanju škode zaradi alkohola.
  • Celovita alkoholna politika, ki vključuje več različnih strategij, namen katerih je prestrukturirati celotno pivsko okolje, je bolj učinkovita kot posamezne strategije.

Povezava na publikacijo je dosegljiva s klikom na spodnjo sliko.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno