Alkohol

Starši in drugi odrasli naj mladostnike spodbujajo k nepitju alkohola

Alkohol

Približuje se konec šolskega leta in počitnice, s tem pa tudi številne zabave, srečanja in drugi dogodki, ki pomenijo priložnost za pitje alkohola. Ker je mladostništvo obdobje, ko se možgani intenzivno razvijajo, lahko pitje alkohola v tem obdobju vodi v številne negativne posledice pri mladostniku. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočamo, da otroci in mladostniki alkohola ne pijejo. Večina slovenskih 15-letnikov je že pila alkohol, pri čemer jih večina alkohola ne pije redno oziroma vsak teden.

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 07.06.2019
Objavljeno: 07.06.2019

Nedokončan razvoj možganov pri mladostnikih pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo. »Zavedati se moramo, da so mladostniki bolj ranljivi za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola,« je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ in dodala: »Starši in vsi drugi odrasli predstavljajo pomemben vzgled. Navade staršev in drugih odraslih v zvezi s pitjem alkohola namreč vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola in njegovo odločitev za pitje alkohola«.

Odnos staršev in odraslih do alkohola ima pomemben vpliv na mladostnike

Opravljene so bile številne študije, ki so proučevale ukrepe za spodbujanje nepitja alkohola med mladostniki. Pri tem so raziskovali, kako stališča odraslih do pitja alkohola mladostnika vplivajo na njegovo odločitev za pitje.

Najpozneje in najmanj alkohola so pili mladostniki, katerih starši so:

 • imeli jasno stališče, da alkohol ni za mladostnike;
 • postavili jasne meje;
 • si vzeli čas in se pogovarjali z mladostnikom;
 • z mladostnikom preživljali in skupaj načrtovali prosti čas;
 • se zanimali za mladostnika (vedeli, kje je, kaj počne, s kom se druži, kako se počuti, kaj razmišlja);
 • podpirali mladostnikove pozitivne lastnosti in vedenja;
 • mladostniku postavljali zahteve in mu bili hkrati v oporo, predvsem v kritičnih situacijah.

Prej in več alkohola so pili mladostnik, katerih so starši:

 • imeli stališče, da so mladostniki dovolj stari, da pijejo alkohol;
 • imeli stališče, da alkohol mladostniku ne škodi;
 • mladostnikom ponujali alkohol ali jim ga priskrbeli;
 • z mladostniki pili alkohol in se pogosto opijali;
 • postavljali preveč prepovedi, brez potrebnih razlag in možnosti za komunikacijo;
 • za mladostnika pokazali malo zanimanja oziroma se zanj niso zanimali.

Pomemben je pogovor z mladostnikom

Starši in odrasli naj se z mladostniki o problematiki alkohola pogovarjajo skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali zaključek šolskega leta. »Pogovor naj bo odprt in iskren, vsi sodelujoči naj imajo možnost izraziti svoje mnenje in stališče do alkohola. Pomembno je, da se mladostnika ne obsoja in ne podcenjuje njegovega mnenja. Prav tako naj se mu ne žuga in predava. Mladostniku je treba pokazati zanimanje zanj ter skrb za njegovo zdravje in dobro počutje,« je povedala mag. Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ in poudarila, da naj bodo so starši mladostnikom vedno v oporo, še posebej pa v kritičnih situacijah.

Če pa se mladostniki ne želijo pogovarjati in starši opazijo, da imajo veliko vprašanj, naj se jih  spodbudi k pogovoru s kakšno drugo osebo ali napoti na spletni portal za mlade http://www.tosemjaz.net/.

Skupaj za odgovoren odnos do alkohola

K odgovornemu odnosu družbe do alkohola pa prispevamo tudi tako, da podpiramo učinkovite ukrepe alkoholne politike, med katere sodijo povišanje cen alkohola, omejevanje tržnega komuniciranja in oglaševanja alkoholnih pijač, zgodnja prepoznava in obravnava tveganih pivcev, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj zaradi pitja alkohola, preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola …

Več podatkov o tveganih vedenjih in življenjskem slogu mladostnikov lahko preberete v:

Več o odgovornem odnosu do pitja alkohola lahko preberete na:

Viri pomoči, v primeru težav z alkoholom, so zbrani na:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno