Duševno zdravje

Poporodna psihoza

Duševno zdravje

Poporodna psihoza je ena izmed duševnih stisk, ki se lahko pojavijo med nosečnostjo in po porodu. Poporodna psihoza je bolezen in zahteva takojšnje zdravljenje. Posameznici priporočamo, da čim prej poišče strokovno pomoč. Kljub resnim težavam, ki se pojavijo pri psihozi, je dobra novica ta, da je zdravljenje učinkovito.

Zadnje posodobljeno: 16.06.2016
Objavljeno: 16.06.2016

Pogostost: Poporodna psihoza je redka, saj se pojavi se pri 0,1 – 0,2 % žensk po porodu. Ocenjujemo, da v Sloveniji to hudo stisko izkusi 18 – 36 žensk na leto.

Čas: Navadno se pojavi med tretjim in štirinajstim dnem po porodu, lahko pa tudi pozneje. Je bolj nenadna in očitna kot poporodna depresija.

Znaki: Značilni so izguba stika z resničnostjo (neskladnost mišljenja in vedenja z resničnostjo, posameznica lahko vidi, sliši ali čuti stvari, ki ne obstajajo, ima privide ali preganjavico), nerazumljiva in zmedena govorica, pretirano dobro razpoloženje, vznemirjenost, pretirano nezaupanje in neutemeljen strah zase ali za otroka.

Ukrepanje: Poporodna psihoza je bolezen in zahteva takojšnje zdravljenje. Nujno poiščite zdravniško pomoč. Zdravljenje je učinkovito.

 

Več informacij o obporodnih duševnih stiskah:

Vira:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno