Duševno zdravje

Poporodna otožnost

Duševno zdravje

Med nosečnostjo in po porodu se lahko pojavijo različne duševne stiske, med katere sodi tudi poporodna otožnost.

Zadnje posodobljeno: 16.06.2016
Objavljeno: 16.06.2016

 

Pomembno je vedeti, da vsaka ženska lahko čuti malo drugače in da so mogoče različne kombinacije občutkov. Prav tako ni nujno, da se pri vsaki ženski pojavijo vsi našteti znaki poporodne otožnosti. Dobra novica je, da slabo počutje posameznice ne traja večno in se ga da uspešno obvladovati. Bodoča oziroma sveža mamica prvi korak lahko naredi že s tem, da prepozna svoje težave. Že samo sprejetje nastale situacije lahko prinese olajšanje.

Pogostost: Pri osmih od desetih žensk se po porodu pojavi poporodna otožnost.

Vzrok: Otožnost pripisujejo nenadnim hormonskim spremembam po porodu. Nekateri jo povezujejo z odzivom na naporno obdobje prevzemanja materinskih nalog in s prihodom iz bolnišnice domov.

Čas: Navadno se pojavi tretji, četrti in peti dan po porodu, traja morda nekaj ur do nekaj dni, morda dva tedna.

Znaki: Značilne so nenadne spremembe razpoloženja, jokavost, tesnobnost, razdražljivost, ranljivost, težave s spanjem, zmanjšan apetit, pretirana dejavnost ali veliko pomanjkanje energije.

Ukrepanje: Počutje se izboljša samo od sebe v približno desetih dneh do dveh tednih. Kadar traja dlje, lahko otožnost dobi značilnosti poporodne depresije, zato je pomembno, da je ne zanemarjamo. Poporodne otožnosti ne štejemo med bolezni in zdravljenje z zdravili tako ni potrebno. Pomaga dobra skrb zase, pomoč bližnjih pri gospodinjskih opravilih in skrbi za novega člana družine ter tudi možnost, da se mama za nekaj trenutkov odmakne od novorojenčka in se posveti čemu drugemu. Na marsikatero žensko blagodejno vpliva sprememba okolja, skok od doma ali kratek sprehod po parku, branje dobre knjige, ogled gledališke predstave ali sproščujoč popoldanski spanec pa tudi pogovor z osebo, ki brez obtoževanja prisluhni občutkom mame v stiski in ji nameni spodbudno besedo, dober konkreten nasvet.

 

Več informacij o obporodnih duševnih stiskah:

Vira:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno