Duševno zdravje

Kako preprečiti in obvladovati obporodne duševne stiske?

Duševno zdravje

Med nosečnostjo in po porodu se lahko pojavijo različne duševne stiske, kot so poporodna otožnost, poporodna depresija in anksioznost ter poporodna psihoza, s katerimi se posameznice in njeni bližnji velikokrat ne znajo soočiti. Dobra novica je, da omenjene duševne stiske z določenimi ukrepi lahko uspešno preprečujemo in obvladujemo pred med in po porodu.

Zadnje posodobljeno: 16.06.2016
Objavljeno: 16.06.2016

Pred porodom

Pomembno je utrjevanje prijateljskih in sorodniških vezi ter navezovanje novih poznanstev, saj prijateljski nasvet in pomoč v stiski lahko prideta zelo prav. Dobro dene tudi zbrana skupina nosečnic, ki predstavlja edinstveno priložnost za pogovor o stiskah in izmenjavi izkušenj posameznic o načinih spopadanja z njimi. Če slabo razpoloženje traja dlje časa, je pomembno, da posameznica v primeru blažjih težav poišče pomoč v obliki svetovanja ali psihoterapije oziroma zdravniško in/ali psihiatrično pomoč v primeru hudih težav.

 

Med porodom

Pomembno je, da žensko med prodom spremlja oseba (partner, prijatelj/ica, doula, babica, mati, oče itd.), ki ji zaupa, z njo deli podobne poglede na porod in se z njo počuti sproščeno in domače. To pripomore k zmanjševanju stresa in skrbi, posledično pa tudi k zmanjševanju možnosti za razvoj poporodne depresije.

 

Po porodu

Po porodu se sveža mamica sooča z veliko novimi in neobičajnimi dolžnostmi, ki lahko vplivajo na njeno razpoloženje, lahko je izčrpana ali se težko sooči s telesnimi spremembami in novim načinom življenja. Pomembno je, da posameznica poskrbi zase in izkoristi vse pomoč, ki ji je na voljo in ugotovi, kaj potrebuje. Spanec, zdrava prehrana, rekreacija, meditacija, sproščanje lahko pripomorejo k boljšemu počutju. Priporočljiv je posvet z osebnim zdravnikom, ki potrdi ali izključi slabokrvnost in moteno delovanje ščitnice. Podporo in dodatne informacije posameznica lahko poišče tudi pri babicah, socialnih delavkah, patronažnih medicinskih sestrah. Za večino žensk je zelo pomembno, da lahko o svojih občutkih in težavah spregovorijo, zato blagodejno nanje deluje tudi pogovor in izmenjava mnenj z drugimi materami.

 

Več informacij o obporodnih duševnih stiskah:

Vira:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno