Duševno zdravje

Obporodne duševne stiske

Duševno zdravje

Rojstvo otroka je ena od zelo vznemirljivih življenjskih izkušenj, saj prinese mnogo veselja, zadovoljstva in drugih prijetnih občutkov. Nekatere ženske pa so po porodu lahko nerazpoložene, nemirne, jokave, žalostne ali jezne. To je lahko nekaj povsem normalnega, lahko pa se iz tega razvijejo različne duševne stiske.

Zadnje posodobljeno: 16.06.2016
Objavljeno: 16.06.2016

Pomembno je vedeti, da nekatere ženske ne čutijo težav, da so nekatere stiske zgolj prehodne, v nekaterih primerih pa gre za večje spremembe razpoloženja in počutja ali dalj časa trajajoče težave, ki so zelo intenzivne in močno zaznamujejo posameznico in njen vsakdan.

Zavedati se je potrebno, da je rojstvo otroka povezano z največjimi spremembami v življenju ženske, saj se med drugim ob porodu spremenijo njeno telo, zdravstveno stanje, biokemično ravnovesje, samopodoba, socialna vloga, razmerja v partnerstvu in družini, njena neodvisnost, spolnost, potek kariere, ekonomski status. Med nosečnostjo in po porodu se tako lahko pojavijo različne stiske, s katerimi se posameznice in njeni bližnji velikokrat ne znajo soočiti. Zato je pomembno je, da je vsaka ženska, ki postaja mati, informirana o možnih obporodnih stiskah. Pomembno je, da so o tem informirani tudi njeni bližnji, saj so ravno oni velikokrat tisti, ki prvi opazijo, da posameznica trpi ter ji posledično lahko tudi pomagajo. Ozaveščenost in informiranje o obporodnih stiskah tako omogočata zgodnje in boljše prepoznavanje napovedujočih se težav in posledično iskanje poti iz njih ter olajšata iskanje ustrezne pomoči.

Dobra novica je, da slabo počutje posameznice ne traja večno in se ga da uspešno obvladovati. To potrjujejo tudi številne zgodbe žensk, ki so tovrstne stiske izkusile pri sebi. Bodoča oziroma sveža mamica prvi korak lahko naredi že s tem, da prepozna svoje težave. Že samo sprejetje nastale situacije lahko prinese olajšanje. Vsaka mamica si zasluži kar najlepše materinstvo, zato naj ne trpi sama pri sebi, pač pa naj kar pogumno izrazi, kako se počuti in kaj potrebuje.

Obstajajo številne različne oblike sprememb razpoloženja med nosečnostjo in po porodu, kot so poporodna otožnost, poporodna depresija in tesnoba ter poporodna psihoza. Poleg teh poznamo še druge vrste težav, ki se lahko pojavijo pred ali po porodu, kot so na primer posttravmatski stresni sindrom po porodu, obsesivno kompulzivne motnje ali hud strah pred porodom, težave pri ustvarjanju vezi med mamo in otrokom ali težave, ki jih lahko doživljajo ženske, ki okrevajo po spolni zlorabi. Tudi pri odločanju za materinstvo se ženske lahko soočajo z duševnimi stiskami, povezanimi s subjektivnimi in objektivnimi dejavniki, ki tako odločitev bodisi podpirajo bodisi jo otežujejo ali pa celo onemogočajo.

Obporodne duševne stiske lahko uspešno preprečujemo in obvladujemo.

 

Več informacij o obporodnih duševnih stiskah:

Vira:

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno