Življenjski slog

Izsledki 13. vala raziskave o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA)

Življenjski slog

Nacionalni inštitut za javno zdravje izvaja spletno panelno anketno raziskavo o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA), ki daje vpogled v boljše poznavanje in razumevanje vedenja ljudi v času med in po epidemiji covida-19 v Sloveniji.

Zadnje posodobljeno: 20.07.2021
Objavljeno: 20.07.2021
  • Če primerjamo med seboj zadnjih 5 valov raziskave, lahko vidimo, da vztrajno narašča delež oseb, ki so že prejele oba odmerka cepiva, delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti, pa se giblje od 27,5 % do 32,1 %.
  • Na vprašanje o tem, od česa bo ali je bila odvisna odločitev o cepljenju, se anketiranci v povprečju najbolj strinjajo, da bo njihova odločitev za cepljenje odvisna od tega, ali bo na voljo dovolj podatkov, da je cepivo varno, ali bo na voljo dovolj podatkov, da je cepivo učinkovito, ali je cepivo že dlje časa v uporabi in od tega, ali bodo lahko sami izbrali vrsto cepiva.
  • Spraševali smo tudi po podrobnejših razlogih za to, da se anketiranci ne nameravajo cepiti. Med glavnimi razlogi prevladuje zaskrbljenost zaradi neželenih učinkov po cepljenju, skrb za dolgoročni vpliv na zdravje in mnenje, da cepivo ni varno.
  • Anketirance smo v 13. valu spraševali tudi o vplivu pandemije na posamezna področja življenja. Pričakovano je največji delež (61,5 %) oseb poročal, da je pandemija slabo vplivala na njihove socialne stike s širšo družino in prijatelji, sledil je slab vpliv na telesno aktivnost in na finančno varnost (poslabšanje na obeh področjih je poročalo 34,5 % anketirancev). Po drugi strani pa so tisti, ki so navajali pozitiven vpliv pandemije, v največjem deležu ta vpliv opazili ravno na področju telesne aktivnosti – to si lahko razložimo s tem, da so imeli morda za to na voljo več časa, saj so bile druge aktivnosti, ki bi se jih sicer udeleževali, tekom pandemije precej okrnjene.
  • Doživljanje stresa je v primerjavi s podatki iz CINDI raziskave, ki je potekala približno pred enim letom, (od 11. maja do konca junija 2020), sedaj višje, saj jih je leta 2020 približno 7 % manj poročalo, da stres doživljajo pogosto ali vsakodnevno. V trenutnem valu raziskave SI-PANDA o pogostem ali vsakodnevnem doživljanju stresa poroča 23,3% anketirancev.
  • V 13. valu raziskave je imela večina oseb (73,5 %), ki so covid prebolele, še po enem mesecu po preboleli okužbi določene težave. Glede na to, da raziskave kažejo, da tveganje dolgotrajnih zdravstvenih težav po okužbi z virusom SARS CoV-2 ni majhno, je cepljenje proti covidu-19 tudi s tega vidika pomembno.

Izsledki 13. vala panelne spletne raziskave o vplivu pandemije na življenje.

Podlaga raziskave je vprašalnik Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ki je bil preveden in v skladu z navodili SZO ustrezno prilagojen razmeram v Sloveniji, zato bodo podatki tudi mednarodno primerljivi.

Več o raziskavi SI-PANDA si lahko preberete tudi na naslednji povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno