Življenjski slog

Mednarodni teden gibanja – bodite aktivni vsi!

Življenjski slog

Izkoristite priložnost za aktiven življenjski slog in se udeležite brezplačnih športno-rekreativnih in zdravju prijaznih dogodkov po Sloveniji v okviru mednarodnega Tedna gibanja 2023!

Zadnje posodobljeno: 22.05.2023
Objavljeno: 22.05.2023

Vabimo vas k udeležbi na številnih brezplačnih dogodkih v okviru mednarodnega tedna gibanja (angleško: move week) 2023, ki poteka od ponedeljka, 22. maja do nedelje, 28. maja 2023. Gre za vsakoletno vseevropsko pobudo, ki je sestavni del kampanje Sedaj se gibamo (angleško: NowWeMOVE), katere namen je promocija telesne dejavnosti za krepitev zdravja.

Mednarodni pobudnik in koordinator tedna je Mednarodna zveza za šport in kulturo (angleško: ISCA – International Sports and Culture Assocciation), medtem ko je nacionalni koordinator v Sloveniji njihova članica Športna unija Slovenije – ŠUS.

Več informacij o mednarodnem Tednu gibanja – Move Week 2023 najdete na spletni strani: https://moveweek.eu/ ali https://slovenia.moveweek.eu/.

Letos v Sloveniji prvič bolj množično obeležujemo mednarodni Teden gibanja, zato se bo v obdobju med 18. majem in 1. junijem 2023 zvrstilo vsaj 54 športno-rekreativnih in zdravju prijaznih dogodkov. Obiščite spletno stran in si poglejte, kateri slovenski »agenti gibanja«, kje, kdaj in s kakšno vsebino organizirajo za vas brezplačno dostopne dogodke.

Vabljeni k udeležbi vsi!

Organizatorji dogodkov ali »agenti gibanja« so običajno in večinoma športe ter druge nevladne organizacije, vendar se je letos v Sloveniji zgodil velik preobrat, saj so nekoliko manj kot polovico dogodkov prijavile zdravstvene organizacije, med katerimi prednjačijo lokalni Centri za krepitev zdravja in Zdravsteno-vzgojni centri iz številnih slovenskih zdravstvenih domov. Bravo!

Dogodki so večinoma namenjeni vsem generacijam. Tako lahko izbirate med dnevi odprtih vrat, različnimi testiranji telesne pripravljenosti in meritvami, številnimi vodenimi vadbami, demonstracijami nordijske ali aktivne hoje, pohodi, tekom, plavanjem, karatejem, odbojko, svetovanji za zdravju prijazno telesno dejavnost in zdrav življenjski slog, raznimi delavnicami in tudi predavanji ter celo vadbenimi izzivi, športnimi igrami, jahalnimi osnovami in delavnicami disk golfa.

Ker je mednarodni Teden gibanja povezan s promocijo telesne dejavnosti predstavlja uresničevanje Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025 in pripadajočega akcijskega načrta ter je del nacionalne pobude Dober tek Slovenija, katere skrbnik je Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Več o tem najdete na tej povezavi.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno