Prehrana

Svetovni teden dojenja: Dojenčku prijazna pot – deset korakov za dojenje

Prehrana

Nosečnost, porod in materinstvo ter dojenje v najzgodnejšem obdobju otrokovega življenja so del pomembnega življenjskega prehoda, ko se ženska sooča s telesnimi in duševnimi izzivi ter spremembami. Eden izmed novih izzivov je tudi dojenje – to ima izreden pomen za otroka, mamo, družino in družbo.

Zadnje posodobljeno: 01.08.2010
Objavljeno: 01.08.2010

Ob letošnjem svetovnem tednu dojenja, ki poteka od 1. do 7. avgusta 2010, mednarodna organizacija za dojenje WABA opozarja na pomemben mejnik: praznujemo dvajsetletnico listine Deset korakov do uspešnega dojenja. Preberite si več o pomenu pobude Novorojencu prijazne porodnišnice, dosežkih in izzivih za vsakogar izmed nas ({image:2060}).

Kaj se v zvezi z dojenjem dogaja na Inštitutu za varovanje zdravja?

Na Inštitutu za varovanje zdravja v sodelovanju z drugimi institucijami pravkar poteka pilotska raziskava, s katero želimo pokukati v sedanje prakse dojenja in prehrane majhnih otrok v Sloveniji (v osnovnem pilotskem vzorcu so matere, ki so rodile v ljubljanski porodnišnici)

Predstavljata se dve organizaciji s področja dojenja, ki se s svojimi aktivnostmi v Sloveniji posvečata predvsem materam s podporo, izobraževanjem in osveščanjem o dojenju in laktaciji: La Leche League Slovenija, Društvo za podporo in pomoč doječim materam (LLL Slovenija) in IBLCE Slovenija, Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije.

Pa veliko veselja z vašimi dojenčki in dojenčicami.

Če malo prikrojimo, kar pravi WABA: »Izboljšujmo svet za matere in otroke, za našo skupno prihodnost.«

dr. Zalka Drglin


Gradivo:

Celotno gradivo so pripravile dr. Zalka Drglin in Vida Turk Fajdiga, Inštitut za varovanje zdravja, v sodelovanju z Alenko Benedik, LLL Slovenija in Andrejo Tekauc Golob, IBLCE Slovenija
Gradivo se sme razmnoževati le s privolitvijo avtoric, pri tem je treba navesti avtorstvo.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno