Preprečevanje poškodb

Čelade za zimske športe

Preprečevanje poškodb

Zadnje posodobljeno: 28.02.2023
Objavljeno: 28.02.2023

Čelada za smučanje in deskanje na snegu

Čelada se mora dobro prilegati glavi

Smučarske čelade so različnih velikosti. Izberemo tako, ki je primerna velikosti glave, pri otroku pa upoštevamo tudi njegovo starost. Čelado izberemo skupaj z otrokom, da lahko takoj preverimo, če se dobro prilega njegovi glavi. Večini čelad so priložena tudi navodila za uporabo.

  • Smučarsko čelado namestimo na glavo tako, da sega približno 3 cm (dva prsta) nad obrvi. Pri tem se zadnji del čelade se ne sme dotikati tilnika.
  • Čelada naj bo udobna, vendar se mora dobro prilegati glavi. Blazinice čelade naj se dotikajo lic in čela. Med zapetim paščkom in brado naj bo za en prst prostora.
  • Če nosimo zaščitna očala, mora biti med vrhom očal in čelado malo ali nič prostora.

Kdaj je treba čelado zamenjati

Če je čelada padla na tla ali če je smučar/deskar med nošenjem čelade trčil/padel in dobil udarec v glavo, je treba čelado zamenjati, tudi če ni videti poškodovana. Preverimo oznako varnostnega standarda na čeladi: večina čelad je zasnovanih tako, da zaščitijo glavo samo pri enkratnem udarcu, nekatere pa so izdelane iz posebnega materiala in zasnovane za zaščito pred več udarci. Tudi če imamo čelado za zaščito pred več udarci, jo je treba takoj zamenjati, če na njej opazimo poškodbo.

V vsakem primeru je treba čelado zamenjati po petih letih, ker se plastika čelade postara in izgubi sposobnost ustrezne zaščite, tudi če je videti nepoškodovana. Poleg tega starejše čelade morda ne ustrezajo več trenutnim varnostnim standardom.

Nakup rabljene čelade iz druge roke se odsvetuje, ker ne vemo, koliko je stara in ali je utrpela udarec v nezgodi. Čelada ima lahko tudi manjkajoče ali zlomljene dele.

Čelada za sankanje

Na saneh in otroškem bobu naj otrok vedno uporablja čelado, saj so pri sankanju/vožnji z bobom pogoste ravno poškodbe glave. Priporočljive so smučarske čelade, ker so zasnovane za uporabo v hladnem vremenu ter za podobne hitrosti in padce, kot se zgodijo pri sankanju in vožnji z bobom.

Čelada za drsanje

Med drsanjem vedno nosimo hokejsko čelado, ker je testirana za padce na ledu. Hokejske čelade so zasnovane za zaščito glave pred več udarci, vendar je tudi to čelado treba zamenjati takoj, ko na njej opazimo poškodbo, npr. počeno plastiko, ohlapne ali manjkajoče dele podloge ipd. Ne glede na to, je čelado treba zamenjati vsakih pet let.

Čelada za vožnjo z motornimi sanmi

Na vsaki vožnji je treba nositi čelado za motorne sani, ki preprečuje nastanek resnih poškodb glave. Čelade za motorne sani so zasnovane za zaščito glave in obraza pri trkih ali padcih, ščitijo pred udarci vej grmovja ali dreves med vožnjo, pred mrazom in glasnim hrupom. Podobne so motorističnim čeladam, dodatno pa imajo napredni sistem za upravljanje pretoka zraka, ki omogoča dotok svežega zraka, hkrati pa preusmerja topel izdihani zrak skozi odvodne odprtine na dnu čelade in preprečuje rosenje obraznega ščitnika – vizirja.

Čelado za motorne sani je treba zamenjati na 3-5 let, ker se zaščitna funkcija čelade sčasoma poslabša zaradi staranja plastike, smol, lepil in oblog iz pene. Poleg tega se nenehno razvijajo novi materiali, proizvodne metode in oblikovanje, s tem pa se spreminjajo tudi varnostni standardi, zato starejše čelade morda ne ustrezajo več trenutnim varnostnim standardom.


Povezane teme

Zimski športi in rekreacija

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno