Preprečevanje poškodb

Izbira in varna uporaba igrač

Preprečevanje poškodb

Ne spreglejte
Zadnje posodobljeno: 09.06.2022
Objavljeno: 09.06.2022

Kaj moramo vedeti in preveriti ob nakupu

Na igrači najprej preverimo, ali ima mednarodne oznake, ki označujejo, da je bila igrača izdelana skladno z varnostnimi standardi in za katero starost otroka je primerna:

Preverimo, ali je igrača skladna z varnostnim standardom EN 71. Če je na igrači ali embalaži zapisana omenjena oznaka standarda, pomeni, da je bila igrača testirana in ustreza evropskim standardom za varnost igrač.

Igrača mora imeti tudi oznako CЄ. V skladu z direktivo o varnosti igrač je mogoče na območju držav članic EU prodajati le igrače, ki nosijo to oznako. Oznaka CЄ pomeni, da je bila igrača načrtovana in proizvedena v skladu z vsemi zahtevami predpisov EU glede varnosti, ki se nanjo nanašajo.

Če kupujemo igračo za majhnega otroka, poiščemo oznako, na kateri piše, za katero starost otroka je igrača najbolj primerna. Oznake so na igračah zaradi varnosti otrok, zato bodimo še posebej pozorni na tisto, ki označuje igrače, ki niso primerne za otroke, mlajše od 3 let.

Izberemo igračo, primerno otrokovi starosti

Pri izbiri igrače za majhnega otroka upoštevamo štiri V (varnostna) pravila.

Velikost: Manjši kot je otrok, večja naj bo igrača

 • Otroci, mlajši od 3 let, zelo radi nesejo v usta drobne predmete, katerih premer je manjši od 3 cm, pri čemer obstaja velika nevarnost, da se z njimi zadušijo (npr. majhne figurice živali ali ljudi, drobne kocke, žebljički, majhne žoge, piskajoče igrače z drobno piščalko, igrače, ki vsebujejo gumbne baterije, medvedki s pritrjenimi trdimi očmi, igrače, ki se razstavijo na manjše dele, ipd.). Pri izbiri igrače si lahko pomagamo z oznako, ki opozarja, da igrača ni primerna za otroke, mlajše od 3 let, ker je premajhna ali je razstavljiva na drobne dele. Bodimo pozorni tudi na dele igrače, ki se lahko odlomijo ali odtrgajo. Otrok jih lahko pogoltne, vdihne ali jih vtakne v nos ali ušesa. 
 • Preverimo, ali je piskajoča igrača, ropotuljica ali igrača za grizenje dovolj velika, da ne gre v otrokova usta, ko jo stisnemo. Otrok da stisnjeno igračo lažje v usta, ko stisk popusti pa igrača zapolni otrokovo ustno votlino in zapre žrelo, kar povzroči zadušitev. 
 • Igrače morajo biti trdne, močne in kakovostno izdelane. Naj nas ne premamijo lepe, vendar slabo izdelane igrače, ki hitro razpadejo, npr. odtrgajo se gumbi, raztrese se polnitev igrače, razlomi se tanka plastika. Taki delci predstavljajo nevarnost za zadušitev.
 • Preveriti je treba, da igrača ne vsebuje gumbnih baterij, ker poleg zapore dihalnih poti lahko povzročijo tudi resne poškodbe dihal ali prebavil (npr. če se baterija po zaužitju zagozdi v požiralniku, po 2 urah povzroči poškodbo sluznice, kasneje pa tudi poškodbo in predrtje stene). Če sumimo, da je otrok zaužil gumbno baterijo ali smo v dvomih, takoj poiščemo zdravniško pomoč. Gumbne baterije najdemo tudi v papirnatih voščilnicah.
 • Igrače, s katerimi gradimo poljubne strukture iz majhnih in zelo močnih magnetkov, niso primerne za otroke, mlajše od 6 let. Če otrok magnetke vdihne ali pogoltne, lahko pride do resnih poškodb notranjih organov (npr. če otrok pogoltne več magnetkov hkrati, se lahko med seboj pritegnejo in stisnejo črevesno steno, kar povzroči resne poškodbe). Če sumimo, da je otrok zaužil magnetke ali smo v dvomih, takoj poiščemo zdravniško pomoč.

Vrvice: Igrača za majhnega otroka ne sme imeti dolgih vrvic, trakov, strun

 • Igrače, ki imajo vrvice, trakove ali strune daljše od 22 cm, niso primerne za otroke, mlajše od 3 let, ker se otrok z njimi lahko zadavi. Takih igrač ne kupujemo ali pa z igrače odstranimo vse vrvice, preden jo ponudimo otroku.
 • Igrače na zankah ali vrvicah, ki jih obesimo na stranico posteljice ali nad otroško posteljico, naj imajo kratke vrvice, saj predstavljajo nevarnost za zadavitev. Tovrstne igrače je treba odstraniti takoj, ko se začne dojenček dvigovati na roke in kolena ali je že star 5 mesecev (kar od obojega se zgodi prej).

Videz: Igrača naj bo brez ostrih robov in konic

 • Varna igrača ne sme imeti ostrih robov, ostrih koničastih delov, na leseni igrači ne sme biti trsk. Za otroke, mlajše od 3 let, tudi niso primerne igrače s kovinskimi deli. Včasih so na igrači koničasti deli, če gre za posebno funkcijo igrače, npr. igrača dežnik. Take igrače niso primerne za otroke do 3 let starosti, koničasti deli pa morajo biti ustrezno zaščiteni. Igrača tudi ne sme imeti odprtin, velikih od 0,5 do 1,2 cm, ker se vanje lahko ujamejo prsti rok ali nog.
 • Za majhnega otroka ne kupujemo igrač z gibljivimi deli (vzmetmi, pogonskimi mehanizmi, tečaji), ki lahko uščipnejo, urežejo ali ukleščijo dele otrokovega telesa ali zagrabijo dolge lase. Majhni otroci se lahko poškodujejo tudi s koničastimi svinčniki in barvicami, zato naj z njimi rišejo samo pod nadzorom odrasle osebe.

Vrsta materiala: Material, iz katerega je narejena igrača, mora biti negorljiv in zdravju neškodljiv

 • Igrače, ki jih otroci dajejo pogosto v usta, morajo biti izdelane iz zdravju neškodljivih snovi. Tudi pripomočki za risanje pogosto končajo v ustih ali na koži kljub temu, da otrok riše na papir. 
 • Igrače morajo biti pobarvane z zdravju neškodljivimi barvami, ki ne pokajo in se ne luščijo.
 • Plišaste igrače in kostumi naj bodo izdelani iz pralnih in negorljivih ali počasi gorljivih tkanin, polnilo pa ne sme biti iz drobnih delcev, ki lahko postanejo vzrok za zadušitev.

Varnostne zahteve za nekatere vrste igrač

Igrače za jahanje naj bodo primerne otrokovi starosti. Mlajši otroci še nimajo dobro razvite koordinacije gibov, zaradi česar so pogosti padci s poškodbami. Poskrbimo, da se bodo otroci igrali le na varnih površinah, daleč stran od stopnic, domačega bazena, prometnih površin ipd. 

Če otrok v notranjih prostorih uporablja igrače, kot je sobni tobogan, potem parket in podobne podlage niso primerne. Pod sobni tobogan in v območju padca okoli njega moramo namestiti varno podlago, npr. iz atestirane gume ali sintetičnih, gumi podobnih materialov, ki ublaži silo udarca ob padcu in tako prepreči nastanek ali zmanjša resnost poškodb. 

Igrače, v katerih se otrok lahko vozi, morajo imeti dober zavorni sistem, iz njih se ne sme z lahkoto pasti in ne smejo predstavljati nevarnosti za poškodbe otroka ali koga drugega. Izberemo igračo, ki je primerna otrokovi starosti in poskrbimo, da se bo otrok vozil le na varnih površinah.

Velike igrače, kot so hišice, gradovi, avtomobili, v katere otrok lahko zleze, morajo imeti dovolj velike odprtine, ki omogočajo prezračevanje, da se otrok ne zaduši. Vrata morajo biti narejena tako, da se z lahkoto odprejo z notranje strani.

Kolo in kolesarska čelada sodita skupaj. Če kupimo kolo, naj ga vedno spremlja tudi kolesarska čelada, ki je primerna otrokovi starosti in velikosti njegove glave. 

Kadar podarjamo rolerje ali rolko, je treba poleg čelade dodati še ostalo zaščitno opremo: ščitnike za zapestja, komolce in kolena.

Napihljivi baloni so nevarni za otroke do 8. leta starosti. Otroci se lahko zadušijo z nenapihnjenim balonom iz lateksa ali z delci balona, če se le-ta razpoči. Ne dovolimo, da bi otroci sami napihovali balone brez nadzora odrasle osebe ali se igrali z nenapihnjenimi baloni. Balone uporabljamo izključno za dekoracijo.

Funkcionalne igrače so pogosto dober posnetek naprav in orodij za odrasle in se tudi uporabljajo na podoben način. Pred nakupom natančno preberemo navodilo za uporabo in opozorila o nevarnostih. Običajno take igrače niso primerne za otroke, mlajše od 3 let, in se smejo uporabljati le pod nadzorom odrasle osebe.

Igrače na električni pogon se lahko napajajo z električno napetostjo največ 24 V. Otroci jih lahko uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe. Preverimo ali so deli igrače, ki so pod napetostjo, in kabli, ustrezno izolirani ali mehansko zaščiteni, da ne pride do električne poškodbe. Baterije lahko v igračo vstavlja samo odrasla oseba. Otroci naj ne nosijo igrač na baterije v posteljo, ker lahko pride do opeklin zaradi izlitja baterij.

Električne igrače z grelnimi elementi so primerne le za otroke, starejše od 8 let. Ne smejo se segreti toliko, da bi ob dotiku povzročile opekline. 

Pri kemičnih igračah, npr. kompletih za kemijske preskuse, pred nakupom preberemo opozorila o nevarnostih pri uporabi ter navodila za uporabo. Običajno take igrače niso primerne za otroke, mlajše od 12 let, in se smejo uporabljati le pod nadzorom odrasle osebe.

Koničaste igrače, npr. meči, sablje, puščice, morajo imeti konice iz mehkega materiala ali na konicah vakuumske kapice. Tovrstne igrače in izstrelki ne smejo imeti trdih konic, saj lahko povzročijo poškodbe obraza, še posebej so nevarne za poškodbe oči. Poučimo otroka, naj s sabljo ali lokom ne meri v človeka.

Nakup igrač orožja se odsvetuje. Če se nakupu nikakor ne moremo izogniti, kupimo otroško pištolo svetle barve, da je ne bi kdo zamenjal za pravo orožje. Poučimo otroka, naj z orožjem ne meri v človeka.

Nekatere igrače, npr. vozila na motorni pogon, glasbila, elektronske igrače, so lahko zelo glasne in za družino kmalu postanejo moteče. Povzročijo lahko tudi poškodbe sluha. Glasnost igrače preverimo že v trgovini. Če se odraslemu človeku igrača zdi glasna, je zagotovo preglasna za otroka. 

Vse bolj so priljubljene računalniške igrice. Izberemo le tiste, ki so primerne otrokovi starosti in se izogibamo nakupu igric, ki spodbujajo nasilje. Omejimo skupen čas uporabe zaslonov (televizija, pametni telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole, pametne ure in očala za navidezno ali razširjeno resničnost) skladno s priporočili strokovnjakov: predšolski otroci manj kot eno uro na dan v navzočnosti staršev; šolski otroci v prvi triadi največ 1 uro na dan; v drugi triadi največ eno uro in pol na dan; v tretji triadi največ dve uri na dan.

Stare in doma izdelane igrače

Preden damo otroku staro ali doma izdelano igračo, preverimo, ali ustreza osnovnim, zgoraj navedenim dimenzijam in varnostnim zahtevam, kar je še posebej pomembno za preprečevanje poškodb pri otrocih, mlajših od 3 let. 

Tudi stari starši morda še vedno hranijo stare igrače za svoje vnuke. Varnostni standardi za igrače so se v zadnjem desetletju močno spremenili, zato je bolje, da kupijo nove.

Varno ravnanje z igračami

Če otrok dobi igračo za darilo, je običajno zavita v pisane papirje, plastične darilne vrečke in polepšana z okrasnimi trakovi. Vrečke in trakove pospravimo zunaj dosega otrok takoj, ko darilo odvijemo, da se majhen otrok z njimi ne zaduši ali zadavi.

Pred uporabo nove igrače pazljivo preberemo navodila proizvajalca za sestavljanje, uporabo in varno ravnanje z igračo.

Pazimo, da se mlajši otroci ne bodo igrali z igračami starejših bratcev ali sestric, ker so običajno igrače starejših otrok majhne ali sestavljene iz drobnih sestavnih delov in zato nevarne za zadušitev mlajšega otroka. Starejše otroke poučimo, da dojenčku/malčku ne ponujajo svojih igrač.

Ne pustimo, da bi igrače ležale po tleh, saj so pogosto vzrok za padce otrok in odraslih. Otroka naučimo, naj vedno pospravi igrače, ko se neha igrati. Igrače lahko pospravi na police ali v zaboj za igrače. Najbolje je, da je zaboj za igrače brez pokrova, saj tako ni nevarnosti, da bi se otrok v njem zadušil ali bi pri zapiranju in odpiranju pokrova prišlo do poškodbe.

Plišastih in drugih mehkih igrač ne puščamo v bližini izvora vročine, npr. štedilnika, kamina, grelcev, ker se lahko vnamejo in povzročijo požar.

Otroške igrače redno pregledujemo. Nekoč varne igrače se lahko spremenijo v nevarne, če se razbijejo ali raztrgajo. Redno je treba pregledovati, ali so se odtrgali deli igrače in so nastali ostri robovi ali konice, ali se iz mehkih igrač raztresa polnilo, ali so kovinski deli zarjaveli… Če smo v dvomih, da je igrača še varna, jo zavržemo.

Če v trgovini naletimo na nevarno igračo, o tem nemudoma obvestimo zdravstveno inšpekcijo.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno