Preprečevanje poškodb

Oparine z vročimi tekočinami in hrano

Preprečevanje poškodb

Vroča hrana, voda in druge tekočine lahko opečejo kožo tako hudo kot ogenj. Otroška koža je tanka, zato se pri enaki temperaturi opeče štirikrat hitreje in bolj globoko kot koža odraslih.

Zadnje posodobljeno: 28.02.2023
Objavljeno: 28.02.2023

Otrok naj bo na varni razdalji od vročih tekočin in hrane

Če imamo doma majhne otroke, se uporaba namiznega prta odsvetuje, kadar imamo na mizi vročo hrano ali pijačo. Otrok lahko prime za prt in ga skupaj s posodami, polnimi vroče hrane, potegne nase in se opari.

Ne pijemo vročih napitkov, kadar držimo otroka v naročju, ker lahko otrok seže po skodelici in se popari. Prav tako ne nosimo posod z vročo hrano in ne podajamo skodelic z vročo pijačo nad otrokovo glavo.

Otrok se lahko opeče tudi med hranjenjem, zato vedno preverimo, da pijača ali jed, ki jo ponudimo otroku, ni prevroča. Hrana ali tekočina, ki jo hladimo, naj bo zunaj dosega otrok, saj lahko vroča voda povzroči oparine še 30 min po tem, ko je zavrela.

Če za gretje vode uporabljamo namizni grelnik, izberemo brezžičnega, ki ima kabel le na grelnem podstavku. Kabel pospravimo izven dosega otroka, da ga ne more povleči in nase zliti vroče vode. Po uporabi preostanek vroče vode čim prej zlijemo iz grelnika.

Medtem ko kuhamo, naj bo majhen otrok na varnem

Otroci nas radi posnemajo pri vsakdanjih opravilih in lahko v kuhinji sežejo po posodi z vročo hrano na štedilniku ter jo prevrnejo nase. Zato otroka nikoli ne pustimo v kuhinji brez nadzora odrasle osebe. Če smo doma sami, majhnega otroka, medtem ko kuhamo, namestimo v kuhinji v stajico ali stolček za hranjenje, starejši predšolski otrok pa naj se usede za mizo. Tako ga lahko ves čas nadziramo in se z njim pogovarjamo. Če je doma še druga odrasla oseba, je za otroka najvarneje, da se v tem času z njim igra v drugem prostoru.

Med kuhanjem vedno uporabljamo zadnje kuhalne plošče, ročaje posod pa obrnemo proti zadnjemu delu štedilnika. V specializirani trgovini lahko kupimo tudi zaščitno ograjico za štedilnik, ki se namesti tako, da otrok ne more zliti nase vroče hrane iz posod na štedilniku.

Šolarja poučimo o varnostnih pravilih v kuhinji

Ali bomo otroku, staremu 10 let ali več, dovolili, da si včasih pripravi toplo malico ali napitek sam, je odvisno predvsem od njegove zmožnosti dobre presoje in pravilnega ravnanja, ko se znajde sam v nepričakovani situaciji. Upoštevamo tudi, ali spoštuje dogovorjena pravila in varnostne ukrepe.

Če bomo dovolili, da si otrok hrano pripravi sam, pred tem večkrat skupaj pripravimo toplo malico ali napitek ter mu pomagamo. Razumeti in spoštovati mora glavna varnostna pravila, ker se otroci v kuhinji največkrat opečejo z vročo hrano in tekočinami:

• vodo za pripravo toplih napitkov otrok najlažje pogreje z namiznim grelnikom, ki naj ga med uporabo postavi čim dlje od roba delovnega pulta, štedilnika in pomivalnega korita. Ko iz grelnika uporabi segreto vodo za napitek, preostanek vroče vode takoj zlije v pomivalno korito, električni kabel pa potegne iz vtičnice in ga pospravi;

• otrok lahko uporablja le električni štedilnik, nikakor pa ne plinskega;

• na električnem štedilniku naj uporablja zadnje grelne plošče, ročaj lonca ali ponve pa naj obrne proti zadnji strani štedilnika, da ne bi po nesreči posode prevrnil;

• ko jemlje posodo z vročo hrano ali pijačo s štedilnika ali iz mikrovalovne pečice, naj obvezno uporablja ognjevarne rokavice ali prijemalke, nikakor pa ne kuhinjske krpe. Pri tem naj pazi, da vroče hrane ne polije po sebi;

• če bi se olje v ponvi preveč segrelo ali celo zagorelo, ne sme prilivati vode, temveč naj ponev takoj pokrije s pokrovko in jo pusti pokrito, grelno ploščo pa izklopi. V primeru požara pokliče telefonsko številko za nujne primere 112;

• v mikrovalovni pečici naj uporablja le posodo, ki je primerna za segrevanje v mikrovalovni pečici, nikakor pa ne aluminijaste folije ali kovinskih posod;

• ko se hrana v mikrovalovni pečici dovolj segreje, naj počasi odpre vrata pečice, prav tako tudi embalažo z vročo hrano, ker pogosto vroča para bušne iz pečice ali embalaže, ko jo odpremo, in lahko povzroči opekline. Poleg tega se hrana neenakomerno segreje na visoko temperaturo, zato naj jo otrok dobro premeša ali jo pusti stati vsaj dve minuti, preden jo poskusi;

• če bi se otrok slučajno opekel, naj nas takoj pokliče in opeklino hladi s hladno vodo vsaj 20 minut;

• med pripravo hrane otrok ne sme zapuščati kuhinje, kuhalno napravo pa naj po uporabi takoj izklopi.

Temperaturo tople vode iz pipe znižamo na največ 50 °C

Doma ima temperatura vroče vode v sistemu običajno 60 °C. To lahko na otroški koži povzroči opekline tretje stopnje v samo eni sekundi, ker majhni otroci ne zmorejo dovolj hitro odreagirati ob stiku z vročo vodo. Tudi starejši odrasli in ljudje z določenimi zdravstvenimi težavami, npr. s sladkorno boleznijo, so izpostavljeni večjemu tveganju za oparine, ker se ne morejo hitro odmakniti ali na koži ne občutijo vročine.

Najbolj varno je, da na mešalni vodovodni armaturi uporabljamo termostatski ventil za nastavitev temperature vode, ki ga nastavimo na največ 50 °C. Termostatski ventil nadzoruje temperaturo vode, preden ta zapusti pipo. Temperatura vode v grelniku je lahko zelo visoka, vendar bo termostatski ventil po potrebi vmešal hladnejšo vodo in zagotovil, da temperatura vode v pipi ne bo višja od 50 °C. Temperaturo vode iz pipe lahko preverimo s termometrom za visoke temperature, npr. za merjenje temperature hrane iz pečice.

Kljub temu se lahko otrok opari tudi v kopalni kadi. Zato vselej preverimo temperaturo vode v kadi s termometrom ali vsaj s svojo podlahtjo in komolcem, preden damo otroka vanjo. Temperatura kopalne vode za mlajše otroke ne sme biti višja od 38 °C. Med kopanjem otroka ves čas nadzorujemo, da se ne bi igral z vodovodnimi armaturami, odprl ventila za vročo vodo in se z njo oparil.

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno