Življenjski slog

Slovenija gre v šolo 2023

Življenjski slog

Začetek novega šolskega leta je lahko priložnost, da starši skupaj z otroki na novo začrtamo ali vpeljemo novosti v dnevno rutino ter krepimo navade, ki bodo okrepile zdravje in dobro počutje vseh družinskih članov.

Zadnje posodobljeno: 31.08.2023
Objavljeno: 31.08.2023

Lahko si zadamo cilj, da se vsi družinski člani zberemo ob enem obroku dnevno ter s tem ustvarimo čas in prostor za pogovor. Skupni obroki pripomorejo ne le k zdravemu prehranjevanju, ampak tudi krepijo povezanost vseh družinskih članov.

V dnevno rutino lahko uvedemo npr. sprehod ali kot družina izberemo obliko gibanja, s katero se strinjajo vsi družinski člani in nam bo v veselje. Gibanje nudi priložnost za razbremenitev od vsakodnevnih stresov in skrbi ter kvalitetno preživljanje prostega časa.

 

 

Uredimo lahko spalne navade. Zadostna količina in pravilna higiena spanja bosta šolarjem omogočila utrjevanje spomina, učenje različnih spretnosti in olajšala spoprijemanje s stresorji. Spijo naj vsaj 9 ur, zaspijo in vstajajo pa naj ob isti uri.

 

 

Z zgledom spodbujajmo otroke in mladostnike, da vsaj dve uri pred spanjem namesto po zaslonu posežejo po knjigi ali pa čas preživimo skupaj ob družabni igri. Za uravnoteženo rabo naprav sledimo priporočilom za uporabo zaslonov.

 

 

Starši smo zgled otrokom v smislu zdravega življenjskega sloga, pomembno vlogo igrajo tudi naša stališča do zdravja in do različnih vidikov le-tega. Vse to vpliva na življenjski slog naših otrok skozi leta odraščanja in v obdobju odraslosti. Zato bodimo otrokom zgled z nekajenjem in odgovornim odnosom do pitja alkohola, zdravim prehranjevanjem, rednim gibanjem, higieno, pa tudi življenjskimi veščinami in odnosom do življenja. Starši in druge odrasle osebe pomembno vplivajo na mladostnikov odnos do pitja alkoholnih pijač. Najprej z lastnim zgledom – prek lastnega vedenja.

Vsak dan starši nevede sporočamo svoj odnos do življenja – otroci nas vidijo, kaj delamo in slišijo, kako razmišljamo, kako se z njimi pogovarjamo. Pomembno je, da jasno postavimo pravila, ki se jih moramo potem dosledno držati.

Vodilo naj bodo druženje, dobri odnosi in dobra volja. Hkrati s tem bo družina krepila tudi zdravje vseh družinskih članov, vplivala na vzgojo otrok ter prispevala k preprečevanju različnih odvisnosti (od alkohola, tobaka in prepovedanih drog).

Ob tem pa ne pozabimo na pogovor z otrokom. Pogovor z otrokom o tem, kaj doživlja, kako se počuti v šoli, kdo je njegov prijatelj, kaj počne na poti v šolo, je ključen za dober odnos z otrokom. Omogoči nam, da ohranimo z otrokom stik od najnežnejših obdobij pa vse do problematičnih najstniških let.

 

 

Za dobro javno zdravje
Koronavirus

Spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (covid-19)

Podrobno
Preprečevanje poškodb

Nasveti za varno in veselo noč čarovnic

Podrobno
Nalezljive bolezni

Tedensko spremljanje respiratornega sincicijskega virusa (RSV)

Podrobno